2 augustus 2020

De handdoek van Honoré d'O - 04-

Zoals in eerdere posts al aangegeven is een bezoek aan de Gentse Sint-Jacobskerk een aanrader om er én deze historische centrumkerk én een boeiende expositie te ontdekken.
De kunstenaar Honoré d'O prikkelt de bezoeker met zijn (soms subtiele) ingrepen in de kerk. De aan longfalen jong gestorven Thérèse Martin beloofde op haar sterfbed dat het uit de hemel rozen zou regenen na haar dood. Daarom staat ze,  die beter bekend is als de heilige Theresia van Lisieux, vaak afgebeeld met rozen. Zo ook in de Sint Jacobskerk, maar de artiest versterkt dit nog met extra rozen op en nabij het beeld.

Centraal in de kerk heeft hij een witte duif geïnstalleerd midden een groep witte bloemen (gemaakt uit mondmaskers). De duif staat onder een glazen stolp, zoals heiligenbeelden vaak onder zo'n stolp staan in Vlaamse huiskamers. De titel van het werk stuurt onze blik enigzins :  'Holy Spirit Visit'. In deze context roept deze uitbeelding toch nog bij mij meerdere mogelijke interpretaties op. 

Moet de Geest gevangen worden onder de stolp zodat Hij niet te veel beroering kan veroorzaken in de kerk? Moet de Geest beschermd worden tegen allerlei schadelijke invloeden en virussen? Moet deze witte duif, symbool ook van onschuld, behoed worden voor ons gebrek aan zorgzaamheid?  Moet deze witte duif, symbool ook voor vrede, gevangen gezet worden zodat we kunnen blijven ruziën en elkaar bekampen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten