22 juli 2021

Tussen Alfa en Omega : Johan Tahon in Oudenaarde

 Nog tot 30 september kan je in Oudenaarde (MOU) de schitterende tentoonstelling "Universus" ontdekken met sculpturen van Johan Tahon. Een aanrader.
In de inkomruimte van de tentoonstelling, een relatief smalle doorgang, moet je als bezoeker rond het eerste werk "Navel" (een groot rond hoofd) en dan via een deuropening geflankeerd door twee immens grote 'deuren' getiteld "Alpha" en "Omega" naar de eigenlijke tentoonstellingsruimtes.  Je stapt als het ware het boek "Openbaring" binnen waar in het laatste hoofdstuk de ziener verslag uitbrengt over de woorden van God/de Engel die zegt : "Ik ben de alfa en de omega, de eerste en de laatste, het begin en het einde" (Apocalyps 22,13).

(eigen foto)


Tahon toont ons in deze expo zoals in al zijn werk, onszelf als kwetsbare en gekwetste mensen op zoek naar heling en geborgenheid. Deze heel spiritueel bevlogen artiest heeft een eigen stem en stijl, tegelijk heel hedendaags én heel sterk geworteld in een sculpturale traditie. 
Verwijzingen naar religie en spiritualiteit zijn voortdurend aanwezig, voor wie ze wilt zien. 
Als voorproefje dit 'promofilmpje' waarin de kunstenaar zijn tentoonstelling zelf kort voorstelt.

En als tweede smaakmaker het verslag in het VRT journaal van 27 april bij de opening van de expositie. Via deze link kom je erbij uit...





Geen opmerkingen:

Een reactie posten