21 augustus 2021

Leven met wijsheid : Thomas Merton -1-

 In 2018 verscheen bij uitgeverij Damon een biografie over de Amerikaanse trappist Thomas Merton met als titel : "Leven met wijsheid. Een biografie van Thomas Merton ", geschreven door iemand die Merton nog persoonlijk gekend heeft: Jim Forest. Een boeiende en vlotte biografie van een boeiende persoonlijkheid. Forest laat alle facetten van Mertons leven aan bod komen, ook zijn verliefdheid op een verpleegster, ook zijn moeilijke relatie met de kerkelijke censuur, ook zijn twijfels over zijn roeping. 
Vanuit deze vernieuwde kennismaking met Merton zal ik in enkele opeenvolgende berichten enkele citaten brengen waarin Merton zelf aan het woord is. Zo mag blijken hoe actueel veel van ideeën van deze ongewone monnik nog altijd zijn, ook al is hij nu al meer dan 50 jaar geleden gestorven. 

Vanuit zijn eigen zoeken en vanuit wat hij in de monastieke traditie ontdekte wilde Merton aangeven hoe de mens op zoek mag naar zijn ware zelf, het goddelijke beeld in ons hart, dat verborgen ligt onder de eerste façade van naam, beroep, dromen en prestaties. Maar dat goddelijke beeld in ons kan alleen ervaren worden als we in de ander het goddelijke beeld ontdekken.
(©Patheos)
"In het mysterie van de naastenliefde wordt de verwerkelijking van 'de ander' gevonden, niet alleen als degene die door ons moet worden bemind, zodat wij onszelf kunnen vervolmaken, maar ook als degene die zichzelf kan vervolmaken door ons te beminnen. De roeping tot naastenliefde is niet alleen een oproep om te beminnen, maar ook om bemind te worden. Wie het helemaal niet interesseert of hij wordt bemind of niet, is uiteindelijk onverschillig voor het echte welzijn van de ander en van de maatschappij. Daaruit volgt dat we niet kunnen beminnen, tenzij we bereid zijn om ook bemind te worden. Het leven van 'de ander' is niet alleen een aanvulling, een toevoeging voor de ander."
[citaat uit het boek The New Man -1959- bij Forest, blz. 170)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten