24 april 2022

PASSIO - 1 -

 Nog heel de maand april kan je in de Sint Maartenskerk in Kortrijk een expositie zien met als titel Geweld & Mededogen, nu al de vierde editie van de biënnale PASSIO, hedendaagse beeldende kunst in de kerk.
Geweld zien we in onze kerken voortdurend en we staan er bijna niet meer bij stil. De gekruisigde, dus geëxecuteerde figuur van Jezus, komen we tegen in allerlei maten en gewichten. Maar ook vele andere wreedaardige scènes zien we bij herhaling uitgebeeld : martelingen allerlei die het verhaal brengen van heilige martelaren of heiligenbeelden met zwaarden, hakbijlen en andere 'wapens' of marteltuigen. Wat doet dat met gelovigen? Is er geen gewenning? En ook : wordt 'lijden' niet te vrijblijvend want na het kruis komt toch de verrijzenis?  
(©knack.weekend.be)


Met niet gelovige vrienden bezocht ik ongeveer 20 jaar terug de orthodoxe Meteorenkloosters in centraal Griekenland. Zoals alle orthodoxe kerken waren ook de gebedsruimtes die we daar bezochten beschilderd met fresco's die Bijbelse verhalen en heiligenlevens tonen. Hun jongste zoontje van 5 jaar liep met grote ogen in de kloosterkerken rond en met een zeker ongeloof en verbijstering zei hij: ze pesten hier allemaal mensen.
(muurschilderingen
klooster van de transfiguratie
of 'grote meteora'
©myfootprints.nl)


Deze jonge verwondering blijft sedert die reis in mij heel vaak opklinken wanneer ik kerkruimtes bezoek en daar allerlei wrede verbeeldingen zie. Het thema van deze biënnale versterkt en vernieuwt deze herinnering. 
Centraal staat in Kortrijk het eerste geweldverhaal uit de Bijbel : de broedermoord van Abel door Kaïn.
Hierop kom ik terug in een volgende post.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten