2 januari 2023

Onze rol in het Kerstverhaal...

 Als we Kerstmis vieren horen we weer de vertrouwde verhalencyclus van Jozef en Maria, van de stal en de herders, van de Wijzen en de ster, van de engelen en van Simeon en Hannah.
De verschillende figuren zijn er omwille van dat éne pasgeboren kind. Ze vormen als het ware een levend decor rond de nieuwgeborene. 
Ze kunnen ons op weg zetten om het kerstgebeuren meer van binnenuit te beleven. 

De paus heeft in het voorjaar 2022 een aantal korte overwegingen gehouden over 'oud worden'. Daarin had hij het ook over de oude gelovige en verwachtende Simeon en Anna, die in Jezus de langverwachte herkennen, ook al hadden ze Hem tot dan nog nooit gezien.

De paus zegt daarover :

"Uit het verhaal van Simeon en Anna, maar ook uit andere Bijbelse verhalen over de oude dag gevoelig voor de Geest, komt een verborgen aanwijzing naar voor die het verdient op de voorgrond te treden. Waarin bestaat concreet de openbaring die de gevoeligheid van Simeon en Anna opwekt? Ze bestaat in de herkenning dat een kind, dat zij niet verwekt hebben en dat ze voor het eerst zien, het zekere teken is van het bezoek van God. Zij aanvaarden dat zij geen hoofdrolspelers zijn, maar slechts getuigen. Wanneer een individu aanvaardt geen hoofdrolspeler te zijn, maar betrokken te zijn als getuige komt het goed: die man of vrouw wordt op de juiste wijze volwassen. Dat gebeurt niet wanneer men altijd hoofdrolspeler wil zijn, anders zal deze weg niet groeien naar de volheid van de oude dag. Het bezoek van God wordt niet zichtbaar in het leven van hen die hoofdrolspelers willen zijn en nooit getuigen."
(uit de catechese van 30 maart 2022; vertaling door Marcel De Pauw msc)
(eigen foto - Hans Memlinc 
detail uit Triptiek van Jan Floreins
Sint-Janshospitaal Brugge)
Een bezoek verwachten van God betekent dat we gevoelig moeten worden voor zijn tekens. En die gevoeligheid kunnen we slechts onderhouden door zelf géén hoofdrolspeler te willen zijn zegt de paus heel simpel én duidelijk. Kerst kan pas een Christelijk gebeuren worden als wij niet zelf de regie in handen willen houden, als wij zelf in openheid leven voor het andere dan ons verhaal. De Andere kan dan misschien geboren worden.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten