9 januari 2023

Franciscus en broeder Leo

Hierbij nog een cartoon van Pat Marrin zoals die enige tijd geleden werd gepubliceerd in de National Catholic Reporter.

We zien broeder Leo met de paus wandelen in Rome.
Waarom wordt Rome de eeuwige stad genoemd?, vraag Leo.
De paus antwoordt hem : Omdat het een oude stad is en zoals de Kerk zelf vele Keizerrijken heeft zien komen en gaan, vele (natuur)rampen heeft meegemaakt,  vele oorlogen en allerlei crisissen heeft overleefd.
En dan vraagt broeder Leo: En is er iets wat de Kerk niet zou overleven? Waarop de paus zegt: irrelevantie.

(©National Catholic Reporter - Pat Marrin)

Zo worden we als lezer naar onszelf terugverwezen : zijn wij relevante of irrelevante christenen???
Aan deze strip dacht ik bij het lezen van de pastorale brief van kardinaal De Kesel van oktober 2022 rond het thema van de synodale weg. Ligt onze relevantie in ons aantal? Zo ja, dan is het slecht gesteld met de kerken in West-Europa. Of gaat het er niet om met hoevelen we zijn? 
"De vraag is allereerst wat we als Kerk, met velen of niet, te betekenen hebben. Toen Paus Franciscus in 2019 in Marokko in Rabat was, heeft hij gezegd : 'Het probleem is niet dat we niet talrijk zijn maar dat we niets meer te betekenen zouden hebben, dat we zout worden dat niet meer de smaak van het Evangelie heeft. Ik denk dat het probleem ontstaat wanneer wij christenen verstrikt raken in de gedachte dat we alleen iets te betekenen hebben als we met velen zijn en alle ruimte bezetten.' Het is die gedachte die ons verlamt en ons de vreugde en het enthousiasme ontneemt in onze zending. Daarom is het zo belangrijk de tijd die ons gegeven is goed te begrijpen. 'Van het beeld van land en lucht weet je de juiste betekenis te bepalen, maar waarom dan niet van deze tijd?'(Lc 12,56).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten