29 augustus 2017

Samen in de boot...(2)

De tentoonstelling van de hedendaagse 'webkunstenares' Chiharu Shiota in 's Hertogenbosch loopt onder de titel Between The Lines (tussen de lijnen).  Als je zo tussen die draadconstructies loopt ben je inderdaad letterlijk midden tussen de lijnen. Maar voor de artieste betekent deze titel meer. In het video-interview zegt ze: "De betekenis achter Between The Lines is dat iedereen verbonden is met een lijn."

(eigen foto 9 juli 2017)


De rode woldraden zijn als het ware bloedvaten die de levensstroom doorgeven. Als individu denken we zo vaak dat wij er alleen voor staan en vele politici willen ons dat doen geloven. We leven méér verbonden met anderen, dichtbij én veraf dan wij soms zelf kunnen bevroeden.  Dat is zo voor onze basisbehoeften (voeding, kledij, vervoer, communicatie...) en voor zoveel meer.  Als je doorheen de installatie van Shiota wandelt dringt het op een zeer aparte wijze tot je door.

Ook als gelovige sta je er niet alleen voor, je bent met vele draden verbonden met en gedragen door andere gelovigen. De "kerk" als gemeenschap van mensen die proberen te geloven en gelovig te leven is zo veel meer dan de organisatie kerk (rooms- of anders gezind). Want Jezus vaart mee in de boot die de kerk is, maar in zo veel verschillende gedaanten. De kritische gelovige, de kaarsjesbrandende gelovige, de feestdaggelovige, de zoekende ongelovige gelovige, ...En zoals Jezus zelf zegt volgens Mattëus (hoofdstuk 25, vers 31 e.v.): Hij is te ervaren in de hongerige, de naakte, de gevangene,enz...

(eigen foto 9 juli 2017)

En natuurlijk word je in 's Hertogenbosch als toeschouwer ook stil omdat de wankele bootjes van deze Uncertain Journey -installatie ook doen denken aan die honderden wankele bootjes op de Middellandse Zee waarin duizenden mensen proberen via een onzekere reis naar een veilig en zeker leven te varen.


Enkele weken geleden in Arras (Noord-Frankrijk) zag ik boven de voordeur van een huis een medaillon die Jezus in een bootje afbeeldt samen met een man(een apostel?). Het deed me onmiddellijk denken aan de bootjes van Chiharu Shiota én aan de evangeliepassage van de slapende Jezus tijdens de storm op het meer(Marcus 4,35-41 en parallelle teksten bij Mattëus en Lucas).

(eigen foto 25 juli 2017)




Geen opmerkingen:

Een reactie posten