24 augustus 2017

Samen in de boot...(1)

In het Noordbrabants Museum in 's Hertogenbosch is een bijzondere tentoonstelling nog te zien tot 15 oktober van de Japanse kunstenares Chiharu Shiota.

Zij wordt soms de "webkunstenaar" genoemd omdat ze vooral bekend is van haar installaties die gemaakt zijn als een groot web van wollen draden. Voor de tentoonstelling in Den Bosch heeft zij een grote zaal gevuld met een werk dat ze als naam geeft: Uncertain Journey (de onzekere reis).

(eigen foto  9 juli 2017)


Naast de zaal met deze dradenconstructie is er een video te zien over het maken ervan en een toelichting door de artieste.
Shiota zegt in deze video zelf: "Ik gebruik de boot als symbool omdat boten mensen en tijd dragen." en ook nog: "De betekenis achter Uncertain Journey is dat ons leven een reis is".

(eigen foto 9 juli 2017)

Maar als je goed kijkt naar deze adembenemende broze constructie van rode draden zou je kunnen zeggen dat de bootjes gedragen worden door de rode draden. De bootskeletten staan op de grond en toch werden ze in mijn ervaring gedragen door de draden. En heel deze belevenis bracht mij bij een passage uit de evangeliën wanneer Jezus slaapt in een bootje terwijl het stormt en de ervaren vissers bang worden en vrezen voor hun leven. Zie Marcus 4 (37-41) en de parallelle passages bij de andere synoptische evangelies (Mattëus 8, 23-27) of Lucas 8(23-25).Als het stormt en het leven onzeker wordt is er het woord van Jezus dat de storm tot bedaren kan brengen.
Dat woord horen we niet met onze lichamelijke oren, maar doorheen een ervaring van gedragen worden door mensen, een ervaring van verbondenheid kan die storm in ons leven tot rust komen. Omdat andere mensen geloven kan ik verder leven en vooruit komen weg uit een impasse of crisis. Mijn interpretatie vond ik bevestigd bij het verhaal van de kunstenares.
De tentoonstelling in 's Hertogenbosch loopt onder de titel Between The Lines (tussen de lijnen) en als je zo tussen die draadconstructies loopt ben je inderdaad letterlijk midden tussen de lijnen. Maar voor de artieste betekent deze titel meer. In het video-interview zegt ze: "De betekenis achter Between The Lines is dat iedereen verbonden is met een lijn."

(eigen foto 9 juli 2017)


En natuurlijk word je als toeschouwer ook stil omdat de wankele bootjes van deze Uncertain Journey -installatie ook doen denken aan die honderden wankele bootjes op de Middellandse Zee waarin duizenden mensen proberen via een onzekere reis naar een veilig en zeker leven te varen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten