12 november 2017

De kathedraal van Évry -1-

Op zaterdag 16 september laatst bezocht ik de zuidwestelijke voorstad van Parijs, Évry, om er de kathedraal te bezoeken.
Évry is een van die "nieuwe steden" zoals Frankrijk er wel meerdere kent: steden ontwikkeld om de bevolkingsgroei op te vangen na de tweede Wereldoorlog. Het dorpje Évry met een paar duizend inwoners werd vooral in het laatste kwart van de vorige eeuw volgebouwd met appartementsblokken, een winkelcentrum, een station. Nu telt de stad om en bij de 50.000 inwoners. De Kerk volgde in deze uitbreiding van de Parijse agglomeratie. In 1966 werd het bisdom Corbeil opgericht en in 1988 werd de naam veranderd in Évry-Corbeil-Essonnes. Dan werd ook besloten om een nieuwe kathedraal te bouwen.
De Zwitserse architect Mario Botta ontwierp deze enige Franse kathedraal van de 20ste eeuw. De eerste steen werd gelegd in  1991 en de kathedraal ging open op 11 april 1995.
De cirkelvormige kerk is 34,5 m hoog, meet 38 meter diameter en het dakterras is bekroond met 24 lindebomen. De nieuwe kathedraal werd toegewijd aan de plaatselijke heilige Corbinianus maar kreeg als tweede naam kathedraal van de Verrijzenis. Naast het volume valt eerst en vooral het metselwerk op met de rode bakstenen. En tijdens het bezoek speelde de zon op ingenieuze wijze met de ruimte.
Hier enkele indrukken van buiten en binnen...
(binnenzicht -in de achterwand zijn kantoren en vergaderruimtes verwerkt naast
een kleine expositieruimte over de bouw van de kathedraal
en met 'kerkschatten' uit de eerste kathedraal van Corbeil)

(overzicht binnen van achteraan de kerk)

(spel van licht en bakstenen - orgel is ook ingebouwd in stijl van de kathedraal)

(buitenzicht met klokkentoren en de lindebomen op het dakterras)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten