2 december 2017

De kathedraal van Évry -5-

Na het bezoek aan de kathedraal van de Verrijzenis in Évry stond ik met gemengde gevoelens terug buiten.
Het is een indrukwekkend en toch eigentijds gebouw, een signaal in een nieuw stad: ook hier is religie aanwezig, is er een plaats voor God en Godgelovigen. De ronde architectuur toont de weg naar een gemeenschap rond altaar en kansel, een communio die ook verwijst naar dat Jezus-woord uit het Mattëusevangelie (hoofdstuk 18, vers 20): Waar twee of drie in mijn Naam aanwezig zijn, daar ben Ik in hun midden. De bomen bovenop het dak suggereren dat geloof vruchtbaar is en leven-gevend.
Maar toch knaagt er bij mij ook iets. Moet de katholieke kerk zo ostentatief aanwezig zijn via een groots gebouw? Kan en moet het niet wat bescheidener? Ik las dat tijdens de bouwperiode ook heel vaak deze kritiek werd geuit.

(eigen foto 16 september 2017)
De kathedraal staat er nu en ze staat er als een baken, een teken midden een stad die geregeerd wordt door efficiëntie en rechtlijnigheid. Ze staat er ook als plaats van stilte.
Dat is misschien haar meest wezenlijke functie. In het boek "Creatieve fotografie" van Paul Lowe worden 100 topfotografen voorgesteld, waaronder de Brit Peter Fraser (°1953)(blz. 106-107). Daar lees ik een zeer toepasselijke uitspraak van deze fotograaf: "Ik vind kerken altijd interessant als plaatsen van verstilling waar je je eigen stem kunt horen, ver van de afleiding die de ruis van het moderne leven veroorzaakt."

(eigen foto 16 sept. 2017)

Meer expliciet christelijk-religieus wordt ook nagedacht over de kerkruimte en haar betekenis voor onze samenleving in  het meest recente nummer van het monastiek tijdschrift "De Kovel" (nr.50)  door onder anderen Thomas Quartier.  Hij interpreteert daar het hoofdstuk uit de Regel van Benedictus over de gebedsruimte of het oratorium. "De monnikenvader heeft het niet echt over een kerk of kapel, maar over een plek waar een heel basale menselijke activiteit ruimte moet krijgen: het bidden. We kunnen dat 'bidden' in de breedste zin van het woord opvatten: in een resoneerruimte van Gods aanwezigheid gaan staan."(blz.12). En wat verder stelt hij: "Geloof heeft plekken nodig, anders krijgt het in ons leven nooit echt ruimte."(blz.16).
Als er bij ons in Vlaanderen (en Nederland) alsmaar meer kerken worden gesloten en/of afgebroken, waar is er dan nog een plaats voor stilte? Waar is er nog een resoneerruimte voor Gods aanwezigheid? Waar is nog plaats om geloof ruimte te geven?
Meer vragen dan antwoorden, maar zo is werkt elk goed kunstwerk in op een mens, ook deze kathedraal van Évry. Blij haar bezocht te hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten