27 maart 2018

2000 jaar christenen

Op Kerstavond 2017 bezocht ik in Parijs de tentoonstelling over 2000 jaar christendom in het Midden-Oosten. Deze expositie was te zien in het Institut du Monde Arabe, maar is nu te bezoeken in Tourcoing (tussen Kortrijk en Rijsel).

Met mooie beelden, schilderijen, iconen en andere voorwerpen is deze tentoonstelling een feest voor het oog. Maar er is meer. De informatiepanelen, schema's en kaarten bieden op heel overzichtelijke manier veel informatie over de lange, soms ingewikkelde, soms pijnlijke geschiedenis van de christenen in deze regio. Zo ontdek je dat deze streek de eeuwen door broeihaard is geweest van geschillen tussen godsdiensten, volkeren en culturen. Deze tentoonstelling toont dan ook hoe complex de situatie is in het gehele Midden-Oosten, zo gelaagd dat zwart-wit-schema's en wij-zij-verhalen niet kunnen weergeven wat er allemaal meespeelt tot op vandaag.

Aan te raden: een informatief sterke en visueel mooie tentoonstelling. Met de trein gemakkelijk te bereiken vanuit Antwerpen (lijn naar Rijsel/Lille Flanders), maar informeer je over de stakingsdagen bij de Franse spoorwegen...

(eigen foto)
(eigen foto)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten