12 maart 2018

David LaChapelle toont Jezus in deze 21ste eeuw

De glitterfotograaf David Lachapelle stelde tot eind februari tentoon in Mons met een expo opgebouwd rond het grote werk "De zondvloed".
Daar werd getoond hoe deze fotograaf die de hedendaagse mode- en andere iconen portretteerde, vanaf het midden van vorig decennium op zoek ging naar verstilling in zijn leven. Hij zocht naar de spirituele bronnen van zijn bestaan. Eerst maakte hij een hele reeks foto's zonder menselijke figuren, maar wel met sporen van mensenwerk in de vorm van industriële gebouwen of tankstations. Hij evolueerde verder en er kwamen terug mensen in beeld. Dat mondde uit in een reeks foto's die duidelijk religieus en christelijk geïnspireerd zijn. Tegelijk laat hij zich als beeldend kunstenaar ook beïnvloeden door meesterwerken uit de schilderkunst.
(eigen foto 14 februari 2018 - ingang BAM Mons)


De figuur van Jezus komt heel vaak terug in zijn heel doordachte, geconstrueerde studiofoto's. De affichefoto van de expo toont ons een krachtige maar tegelijk ingetogen Jezus. De titel van dit werk is: "Behold", verwijzend naar de uitspraak van Pilatus die de gemartelde Jezus toont aan het volk zeggend: "Behold, the man!", "Ziehier de mens", "Ecce Homo".  De klassieke doornenkroon werd vervangen door een bloemenkrans. De Jezus-figuur wordt ons getoond met neergeslagen ogen, als het ware verzonken in zichzelf, in zijn innerlijkheid waar Hij verbonden is met zijn Vader. Vanuit die verbondenheid straalt hij.
Hier denk ik dan aan een overweging van Marianne Williamson, die door Nelson Mandela werd geciteerd tijdens zijn inauguratierede als president van Zuid-Afrika op 27 april 1994.
"We zijn allemaal bedoeld om te schijnen zoals kinderen dat doen.
Wij zijn geboren om de glorie van God die in ons is
door ons heen te laten schijnen, naar buiten.
Dit is niet voor een enkeling weggelegd, maar voor iedereen.
En als we ons eigen licht laten schijnen, geven we onbewust
andere mensen toestemming om dat ook te doen.
En als we van onze angsten worden bevrijd,
zal onze verschijning automatisch anderen bevrijden."


Geen opmerkingen:

Een reactie posten