18 november 2018

"De krijger" in de kerk van Damme

In het stadsfestival Damme 2018 (nog tot 2 december) staat er in de kerk een heel bijzondere en heel intrigerende installatie van de Nederlandse kunstenaar Mathieu Klomp.  De installatie draagt als naam: "De krijger".
Mijn eerste associatie was: krijger ofwel soldaat ofwel vechtersbaas. Maar het gaat hier over iemand die krijgt, die open staat om iets te ontvangen, een krijger geplaatst tegenover een gever.
 Er zijn een aantal zwarte figuren die duidelijk alledaagse dingen doen: ze dragen een boodschappentas, een volwassene heeft een kind aan de hand en deze zwarte figuren staan verspreid over de ruimte, maar allemaal verbonden via een zwarte draad met een van de pilaren van de kerk. Aan een zijde staan zeven naakte vleeskleurige figuren op één rij in een soort witte wolken, alle zeven de handen open voor zich houdend klaar om iets te kunnen ontvangen.
Tegenover de meest linkse van de zeven witte, ontvangende figuren staat een zwarte figuur die iets aanreikt naar die eerste krijger.
Door de opstelling in een kerkruimte wordt je als toeschouwer uitgenodigd om je eigen verhaal binnen te halen én in de kunstinstallatie én in de sacraliteit van de ruimte.
In deze kerkruimte waar mensen zich als krijgers opstellen tegenover een barmhartige liefdevolle God is deze beeldengroep als het ware een meditatie over: hoe sta je zelf in het leven? als open en bereid om te ontvangen? als gevende, meedelende? als rondhollende mens bekommerd om de boodschappen? als anderen nawijzende persoon? als???
Er zijn zeven 'krijgers', zeven een heel bijbels en kerkelijk getal: de zeven magere en zeven vette jaren, de zeven dwaze en zeven wijze maagden, de zeven deugden, de zeven sacramenten, de zeven werken van barmhartigheid...


 Als toeschouwer verplaats je jezelf tussen deze figuren en je wordt als het ware versmolten met het kunstwerk. Je gaat ermee in dialoog. Maar de mogelijke verhalen erbij zijn heel wisselend en de betekenis die je eraan wilt geven zal afhangen van je eigen levensverhaal. Net zoals bij  bijbelse verhalen.
Ook de artiest zelf houdt graag de betekenis open. Zie maar op dit vimeo-filmpje dat zeer de moeite waard is omdat het zowel iets toont van de maakwijze als iets van de mogelijke betekenis van dit werk.

https://vimeo.com/192339102





Geen opmerkingen:

Een reactie posten