6 januari 2019

Epifanie

Naast Pasen was al van ouds in de kerk het feest van de Epifanie het andere grote christelijke feest, de Openbaring. Daarin werd de menswording van God in Jezus centraal geplaatst. Later werd het feest opgesplitst in de viering van de geboorte van Jezus (Kerstmis), de Openbaring (Driekoningen) en de Doop van Jezus.
Maar bij al deze feesten is de leidraad gelijkend. We gedenken de komst van Jezus of zoals Paulus schrijft in zijn brief aan Titus: "Want verschenen is Gods genade als redding voor alle mensen." (hoofdstuk 2, vers 11). 
Jezus wordt opgevoerd als redder...of zoals het vroeger meer vertaald werd als 'Heiland'. 
Moeten wij gered worden? Van wie of wat moeten we gered worden?

De Russisch-Duitse schilder Alexej von Jawlensky schilderde tijdens zijn ballingschap in Zwitserland een hele reeks Heiland-portretten. De Eerste Wereldoorlog maakte hem tot vluchteling en balling. In die periode van de oorlog en de eerste jaren erna zocht hij schilderend naar wat hem staande kon houden in die onstabiele tijden. (Nog tot 27 januari is in het Gemeentemuseum van Den Haag een mooie tentoonstelling te zien over deze schilder rond het thema: expressionisme en devotie. Zeer de moeite waard!)

Hier zo'n Heiland-portret als aanzet om stil te staan bij het feest van de Openbaring van de Heer in deze onstabiele tijden.

(Heilandsgesicht  Lichte Ruhe - ca. 1921)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten