21 maart 2019

Veertig dagen examentijd... leren zoals Jezus (3)

In twee vorige blogberichten zagen we Jezus die leerde zijn menselijke conditie te doorleven, geslingerd tussen leven met de bekoring en gesteund worden door Gods nabijheid. Wij mogen ons spiegelen aan deze Jezus om zelf te leren mens te worden in deze tijd.
Een populair vastenlied van Willem Barnard zegt het dan zo:
 "Een mens te zijn op aarde in deze wereldtijd
 is komen uit het water en staan in de woestijn,
 geen God onder de goden, geen engel en geen dier."
Hierboven gebruikte ik bewust het woord 'spiegelen'. In de hedendaagse neurologische wetenschappen wordt er druk gestudeerd op de rond 1966 ontdekte spiegelneuronen. Wat hun functie en werking juist inhoudt is nog niet helemaal duidelijk, maar zeker is dat ze meehelpen om ons te ontwikkelen als sociale wezens. Dank zij deze neuronen imiteren we gedrag, zoeken we wat gedrag van anderen betekent en verwerven we (non-)verbale taal. Daarmee gaan we als mens groeien voorbij onze 'oudste' hersendelen (hersenstam of reptielenbrein en limbisch systeem of zoogdierenbrein). Onze primitieve reflexen (vechten-vluchten-bevriezen) en onze emotionele reacties (vanuit vroegere levenservaringen) mogen niet het laatste woord krijgen... Jezus in de woestijn spiegelt ons voor en prikkelt zo onze spiegelneuronen om zijn voorbeeld te volgen. Hij toont ons dat ten volle mens zijn inhoudt om ons niet te laten reduceren tot ons reptielenbrein dat gefixeerd is op lichamelijk overleven noch tot ons limbisch systeem dat ons doet focussen op het najagen van enkel leuke ervaringen en louter bevestiging door anderen. Maar we zien bij Jezus ook hoe hij bekoord wordt om zijn neocortex, zijn nieuwe brein, enkel te gebruiken tot meerdere eer en glorie van zichzelf en dat is niet de weg tot een vol leven. Ten diepste is dit de boodschap van het evangelie.
We ontdekken al levend dat we geen engelen zijn die voortdurend leven vanuit een ideale kennis noch dieren die enkel overgeleverd zijn aan hun reptielenbrein en limibisch systeem.
Zo kunnen de recente wetenschappelijk inzichten ons geloofsleven verdiepen en de lezing van de Bijbelse verhalen in een ander perspectief plaatsen.
Zo worden we uitgenodigd over ons eigen leven na te denken en ons af te vragen hoe we voller mens kunnen worden in de voetstappen van Jezus, de Nieuwe Adam, de nieuwe mens dus.
De afbeelding hierbij, gevonden op het net, komt uit een Frans manuscript uit de 15e eeuw met een heel toepasselijke titel in deze context: "De spiegel van het menselijke gedrag".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten