14 juni 2019

Op zoek naar ons ingeboren verlangen: Satyagraha




"Satyagraha" is de titel van een operawerk van de hedendaagse Amerikaanse componist Philip Glass. Het woord komt uit het Sanskriet en kan vertaald worden als: kracht van de waarheid. Operaballet Vlaanderen bracht deze opera in november van 2018 in een boeiende bij momenten wervelende en bij momenten heel verstilde voorstelling. Centrale figuur in de opera is de persoon van Mahatma Gandhi met enkele episodes uit zijn indrukwekkende leven.
Het programmaboek bij deze productie bracht enkele teksten als achtergrond en toelichting. De laatste van de reeks (blz. 103) is een tekst van Gandhi zelf. Daarin verwijst Gandhi naar een spirituele ervaring die hij heeft gehad. Ik citeer hier:

De vluchtige glimpen die ik van de waarheid kon krijgen, kunnen nauwelijks een idee overbrengen van de onbeschrijfelijke luister van de waarheid, die een miljoen keer intenser is dan die van de zon die we dagelijks met onze ogen zien. In feite heb ik slechts een heel zwak sprankeltje van die krachtige straling opgevangen. Ik voel de warmte en de zonneschijn van zijn aanwezigheid.

De zon in de hemel vult het hele universum met zijn levengevende warmte. Maar als je er te dichtbij zou komen, zou die je tot as doen verteren. Zo is het ook met het Opperwezen. We worden goddellijk in de mate waarin we geweldloosheid verwezenlijken; maar we worden nooit helemaal God.
(scenebeeld uit Satyagraha -
foto van website operaballetvlaanderen)


Het is mijn vaste overtuiging dat hij zichzelf dagelijks openbaart aan ieder mens, maar dat we onze oren sluiten voor 'het stille kleine stemmetje'. We sluiten onze ogen voor de kolom van vuur voor ons. Ik besef zijn alomtegenwoordigheid.

De goddelijke muziek gaat onophoudelijk door in onszelf; maar de luide zintuigen verdringen de verfijnde muziek, die niet lijkt op en oneindig verheven is boven enige muziek die we met onze zintuigen kunnen waarnemen of horen. Wanneer dit innerlijke licht overeenkomt met de influisteringen van het kleine innerlijke stemmetje, heeft die flits een merkteken van inspiratie.


Bij het lezen over de vergoddelijking van de mens denk ik aan het belang dat de orthodoxe kerken hechten aan deze idee om ons te laten omvormen door het licht van God.
Misschien hebben hier en daar een aantal toeschouwers van de opera Satyagraha een klein innerlijk stemmetje gehoord doorheen wat ze zagen en hoorden?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten