7 november 2019

North & South

Het Museum Catharijne Convent in Utrecht, dé plek in Nederland waar religie, geschiedenis en kunst samenkomen, organiseert nog tot en met 26 januari een bijzondere grootse, maar niet zo heel grote tentoonstelling onder de titel : "North & South Europese topstukken herenigd".


(zaaloverzicht)


In Noorwegen en in Catalonië zijn er nog veel kerkschatten en altaardecoraties bewaard uit de periode 1100-1350, gespaard van rooftochten, beeldenstormen en plunderingen. De tentoonstelling toont hoe deze geografisch zo verspreide werken toch een heel grote eenheid vertonen. Hun uniforme beeldtaal getuigt van de grote religieuze en culturele eenheid die er in die tijd was over heel West-Europa. Op de website van het museum kan je bij de voorstelling van deze tentoonstelling ook enkele interessante video's zien over het thema en bepaalde stukken die er worden voorgesteld : https://www.catharijneconvent.nl/tentoonstellingen/north-and-south/
Naast de niet de versmaden vaste collectie is deze tijdelijke expositie zeker een goede aanleiding om dit museum te (her)ontdekken. Hier enkele foto's van tijdens mijn bezoek op 26 oktober laatst.
(een Noors en een Catalaans kruisbeeld)

(op het einde: een evocatie met beeld en muziek)






Geen opmerkingen:

Een reactie posten