11 november 2019

Tehillim -01-

Het Joodse boek Tehillim is een blijvende bron van inspiratie voor gebed en bezinning en de uitdrukking van een breed scala van menselijke emoties. Tehillim is het boek der psalmen en voor de Nederlandse kunstenaar Edmund de Waal een getuigenis van 'exil-literatuur': vluchtelingen en bannelingen geven erin uitdrukking aan hun verlangen naar hun vaderland.

In de marge van de Biënnale van Venetië 2019 heeft hij een verstilde installatie gemaakt in het Joods Museum van Venetië, in het hart van het oudste getto ter wereld.
In sneeuwwitte dozen plaatst hij helwitte keramiek en vergulde blokjes, telkens in een andere constellatie. Variaties op een thema zoals de psalmen ook altijd weer variëren op de zelfde thema's of zoals oude monniken het formuleerden: altijd weer dezelfde fundamentele vragen en verzen herkauwen.

De broze keramiek herinnert aan de broze menselijkheid. De gouden toetsen en tinten verwijzen voor mij naar de stralende nabijheid van God midden al onze broosheid en kwetsbaarheid.

Ik vond het een bijzondere ervaring...de psalmen zo beeldend te herontdekken.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten