5 december 2019

Tehillim - 05-

Vorige blogposts toonden hoe het bijbelboek van de psalmen ook inspirerend is voor moderne artiesten uit verschillende disciplines (keramiek, muziek, schilderkunst).
Deze kleine reeks wil ik voorlopig besluiten met een collagrafie van de Nederlands-Joodse artieste Lika Tov, die ik haal uit een mooie uitgave van Het Nederlands Bijbelgenootschap (2002) "Tehiliem. Twintig psalmen uit de Nieuwe Bijbelvertaling met illustraties van Lika Tov." . 
Eerst iets over de techniek. Volgens de toelichting achterin het boek (blz. 63) werkt de kunstenares met een plaat, een collage op dun karton, die tijdens het afdrukproces te vergelijken is met een gravure op een etspers. Vervolgens bewerkt ze de afdruk op verschillende manieren en met verschillende middelen.
Dan nog iets over het boek der psalmen, in de Joodse bijbel aangeduid met het woord: Tehillim. Tehillim is Hebreeuws en betekent letterlijk vertaald: lofprijzingen. Tehillim is afgeleid van het drieletterige woord bestaande uit de letters hey, lamed en lamed, drie letters die wij terugvinden in het woord halleluia. De Franse Jood Chouraqui, die vorige eeuw zijn eigen bijbelvertaling maakte van het Hebreeuws naar het Frans noemt het boek der psalmen: Louanges. Merkwaardig is evenwel dat onder deze 'lovende' titel er veel teksten zijn verzameld die een soms bittere of rauwe of woedende houding weergeven. Toch vond men het blijkbaar passend om het geheel te bundelen als lofzangen.

Hier zie je de afbeelding die Lika Tov heeft gemaakt bij psalm 150, de afsluitende laatste van het gehele boek der psalmen. Het is werkelijk de apotheose van het boek Tehillim: een krachtige uitbundige oproep om God te loven.
Hier de Naardense vertaling van deze psalm:

"Alleluia, looft God in zijn heilig domein,
looft hem in zijn machtig gewelf;
looft hem om zijn moedige dagen,
looft hem om het vele van zijn grootheid;
looft hem met de stoot op een ramshoorn,
looft hem met luit en harp;
looft hem met paukslag en reidans,
looft hem met snaren en panfluit;
looft hem met klankrijke cimbels,
looft hem met schallende cimbalen;
alle levensadem love de ENE:
alleluia!"



Geen opmerkingen:

Een reactie posten