28 april 2020

Corona - psalmen : psalm 91 (Qui habitat) -1-

Hoe lezen we onze tijd in deze onuitgegeven dagen vol verwarring en onzekerheid? De mens leeft van verhalen en leest de eigen tijd via verhalen, maar geen enkel verhaal voldoet op dit ogenblik: het wetenschappelijke verhaal blijft steken in vele vraagtekens, het verhaal van het vooruitgangsgeloof botst op factoren die het nooit had meegerekend, het verhaal van oneindige economische groei en welvaart struikelt over zo veel onbekende factoren. Vanuit ons "kot" kunnen we enkel door ons raam kijken. De Bijbelse verhalen kunnen ook vandaag iets betekenen alsook de Bijbelse wijsheid vervat in boeken zoals Prediker of de Psalmen. "Uw woord is een open raam waar licht uit straalt" vertaalt Huub Oosterhuis psalm 119, vers 130. Hier zoek ik vandaag wat licht doorheen het raam van  psalm 91.
Psalm 91, die vaak wordt aangeduid met de Latijnse beginwoorden "Qui habitat"( wie woont ...), krijgt van Benoît Standaert de titel mee: de psalm van Gods nabijheid. "Juist voor je gaat slapen, kun je altijd even naar Psalm 91 grijpen: al meer dan twintig eeuwen hebben Joden en christenen hem met vertrouwen gebeden op de welbekende grens tussen wakker zijn en inslapen." (B.Standaert, Leven met de psalmen, Deel I, blz. 218-219).
De nacht staat vaak symbool voor de periodes van onzekerheid en onduidelijkheid in een mensenleven. En nu lijken we een collectieve nacht te zijn ingegaan. 
Via meerdere beelden wordt in deze psalm uitgenodigd om te vertrouwen, om te beseffen dat we niet alleen zijn, dat er een God is die ons nabij blijft. Onder andere door het zenden van zijn engelen... 

"Geen rampen zullen u overkomen,
geen plagen in de buurt van uw tent.
Hij heeft zijn engelen uitgezonden
om u te behoeden op al uw wegen.
Zij zullen u op de handen dragen
en aan geen steen zult gij u stoten."
(ps.91, 10-12)
Waakzame engelen, wakker en alert, nabij en betrokken.
Zo is God, zegt deze psalm.

De zogenaamde 'helden' van vandaag zijn die engelen: verpleegsters en dokters, verzorgenden, mensen in distributie en logistiek die de olie zijn die de machinerie van onze verzorgingsstaat draaiende houden. Het zijn engelen, boodschappers van een zelfvergeten inzet, vrijwillig of beroepshalve, met inzet van hun eigen gezondheid. Waar is God nu? Hij is zorgend nabij in al deze mensen. Dankbaarheid en waardering verdienen ze en bemoediging en respect.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten