18 juli 2020

De handdoek van Honoré d' O -2-

Tot 31 oktober 2020 loont het de moeite om eens de Gentse St.Jacobskerk te bezoeken (vrijdag-, zaterdag- en zondagnamiddag). 
Naast de rijke schat aan religieuze kunstwerken is er ook een tentoonstelling van de hedendaagse kunstenaar Honoré d'O.


De kunstenaar is heel bezorgd over hoe mensen omgaan met zichzelf, met anderen en met de aarde. Het is niet omdat we veel kennen dat deze kennis ons aanzet tot zorgvuldige omgang en handelen.  De appelbeet van Eva is het mythische begin van de menselijke kennis. Honoré d'O brengt heel dikwijls de figuur van  Eva naar voor. We vinden die op verschillende plaatsen en in verschillende hoedanigheden, soms met een glimlach en een knipoog, soms heel ernstig.
Zo verbindt hij in een collagefoto Greta Thunberg, het boegbeeld van de jongere klimaatactivisten, met Eva zoals die is geschilderd door Lucas Cranach de Oude.
(Honoré d'O : Greta en Eva - eigen foto) 


Ook die mythische appel van de kennis zien we vaak opduiken. 
Het doet ons denken over onze omgang met wat we kennen en weten,  over hoe we kennis tot ons nemen en er ons aan voeden.
(Honoré d'O : An apple a day keeps walking OK - eigen foto)


In weer een andere installatie brengt hij het eerste mensenpaar na de eerste appelbeet geschilderd door Masaccio. 
(Honoré d'O : Pomme farcie de Polystyrene et de Masaccio - eigen foto)


 Zonder enige vorm van moralisering of het opgestoken vingertje houdt de artiest onszelf toch een spiegel voor en zet ons aan tot een gewetensonderzoek. Hoe gaan we om met onze kennis? Handelen we volgens wat we weten? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten