22 juli 2020

De handdoek van Honoré d'O -03-

Tot eind oktober is Honoré d'O te gast in de Sint-Jacobskerk in Gent (open vrijdag-, zaterdag- en zondagnamiddag). 
Zoals in eerdere post als vermeld sluit deze tentoonstelling heel nauw aan bij de actualiteit. Maar de beelden en woorden waarmee de artiest tussenkomt in de historische ruimte overstijgen ook de actualiteit.
©De Standaard

In een interview voor UitinGent zegt de kunstenaar o.a. hierover:
"Sinds de Renaissance hebben we de balans tussen materie en immaterialiteit, tussen object en geest nooit in orde willen brengen en daar betalen we nu een prijs voor."
Het immateriële heeft materie nodig en omgekeerd. Bij mijn bezoek was de artiest aanwezig in de kerk en had ik een kort gesprek met hem. Hij vertelde o.a. over de schuingeplaatste stokken van 4 tot 6 meter die als het ware de route voor de bezoekers aangeven. In een project in Katmandoe (2017) zag hij hoe de huizen in de stad waren onderstut door stokken. Dat was kort na een hevige aardbeving die veel schade en veel slachtoffers had gemaakt. Huizen die beschutting dienen te geven moesten zelf ondersteund worden. Die stokken in de kerk zijn voor hem dan ook een beeld voor hoe de immaterialiteit waarvoor de kerk staat niet kan zonder materiële ondersteuning. Tegelijk verwijzen ze naar de wandelstok van de pelgrims die naar het graf van Sint Jacob trekken in Compostella (Spanje).
De schuin geplaatste stokken zijn echter niet zo sterk, ze zullen de kerk niet behoeden voor instorting. 
Zoals Honoré d'O in het UitinGent-interview zegt: "Een beeld is immers een waarneming en geen ding op zich. ..Veel van wat we vanzelfsprekend vinden, bezit ook een aura of halo, die de communicatie met de wereld interessanter maakt. In de kracht van die verschijning ontdek je de ziel der dingen."
Die schuin geplaatste stokken wijzen zo niet alleen de weg voor de bezoeker, ze doen ons nadenken over onze (im)materialiteit en over waar we steun zoeken/vinden in ons leven, over wat ons tot steun is op onze levensweg.
En dat de artiest met kleine ingrepen ook een glimlach kan ontlokken heb ik ervaren bij het zien van het Sint-Jacobsbeeld onder de preekstoel...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten