15 december 2020

Adventsklank : hemelwateren

 Vier zondagen voor Kerstmis begint de advent, een periode om onze gedachten en ons hart te (laten) bewerken zodat Kerst een feest zou zijn van innerlijke hergeboorte. Een bijbels beeld dat in deze periode vaak naar voor komt is dat van aarde die vruchtbaar moet worden door het hemelwater (de regen en de dauw). Dat wordt uitgezongen in een van de bekendste hymnes uit de katholieke kerk, nl. het Rorate Caeli. Dit is een écht adventslied.
In de loop der eeuwen werd deze hymne talrijke keren geparafraseerd in zangstukken en andere muzikale werken. Een van die bewerkingen is van de hand van een Italiaanse organist-componist Pietro Yon. 

(Pietro Yon op het orgel van
de kerk St. Franciscus Xaverius
New York 1919)

Hij was geboren in Noord-Italië in 1886, studeerde in Milaan en Turijn en vervolmaakte zich in Rome. Daar werd hij opgemerkt door een Amerikaanse prelaat die hem een baan aanbood als organist in New York. Als 21-jarige verhuisde hij naar Amerika en maakte daar een mooie loopbaan als organist en componist in New York. Hij werd uiteindelijk organist aan de prestigieuze Sint Patrickkathedraal. Hij overleed in 1943 op de feestdag van Sint Cecilia, de patrones van de kerkmuziek. Op zijn begrafenis was de beroemde dirigent Toscanini aanwezig waaruit we mogen opmaken dat Yon toch een zeer gewaardeerd musicus was.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten