2 december 2020

Jan van Ruusbroec 2 december

 De kerk viert op 2 december de Vlaamse mysticus Jan van Ruusbroec (+1381), die leefde, woonde en werkte in en rond Brussel. 
(© wikipedia)
Na pastoraal verbonden te zijn geweest aan de hoofdkerk van Brussel zondert hij zich af in het Zoniënwoud in een landgoed genaamd Groenendaal (nu in de gemeente Hoeilaart). Er ontstaat een gemeenschap  gelijkgestemden die gaat samenleven volgens de regel van Augustinus. Zo wordt Ruusbroec dan ook in het habijt van een augustijnermonnik afgebeeld. Ruusbroec was een man met charisma, die door vele gelovige en zoekende tijdgenoten werd geraadpleegd, gelezen en gekopieerd. Zo was hij een inspirerend voorbeeld voor Geert Groote, de latere stichter van de beweging van de Moderne Devotie in de Noordelijke Nederlanden.  Al zijn teksten schreef Ruusbroec in de volkstaal, het Middelnederlands van zijn tijd, terwijl het toch gangbaar was om zo'n teksten in het Latijn neer te pennen. In 1908 werd hij door paus Pius X zalig verklaard. Zijn teksten vragen enige toeleg om ze te lezen en van binnenuit te begrijpen. 

Ik vond het dan ook boeiend om te ontdekken dat een hedendaagse dichter, dan nog wel de 'Dichter des Vaderlands' Els Moors, op verkenning gaat naar die bijzondere persoonlijkheid.  Persoonlijk vind ik onderstaand gedicht heel geslaagd omdat het erin slaagt de bewogenheid van Jan van Ruusbroec op te roepen.

mateloos diep
en bovenmate hoog
en lang en breed

(beeld in Groenendaal - Hoeilaart
©gemeente Hoeilaart)
ik voel mezelf
als dolend in de wijdte
van de wind

teruggeblazen
naar een begin
niets vindend

wat niet al
elders tot leven
wilde komen

versplinterd door
een zuiver licht
blind

ben ik
beeldloos
rustend

in alles wat ondeelbaar
door de wereld
stroomt
(uit: Poëziekrant juli-augustus 2020, jg. 44, nr.4, blz.57)
Beeldloos mediteren (dus voor jezelf geen beeld maken van God), een innerlijke eenheid ontdekken en beleven, zoeken om je te laten drijven door de wind van de Geest, ... Ik denk dat Jan van Ruusbroec wel graag met deze dichteres in dialoog zou willen gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten