21 januari 2021

Hemels (?) licht in de Villa Empain

 Nog tot 18 april 2021 kan je in de Villa Empain, zetel van de Boghossianstichting, de tentoonstelling The Light House bezoeken. Zoals de titel al suggereert gaat het over licht. Vele boeiende hedendaagse kunstinstallaties over licht en wat licht kan betekenen voor de mens kan je daar zien en beleven. Het woord 'licht' roept onmiddellijk heel wat associaties op en artiesten  gaan deze betekenissen verder onderzoeken en bevragen. 
Een van de eerste werken, centraal in de opstelling van de tentoonstelling, is een installatie van verschillende neonbuizen die als het ware vanuit de hemel / het plafond neerdalen, dat de titel meekreeg: "Jusqu'à preuve du contraire". De in Frankrijk en Marokko (Tanger) levende artiest Mounir Fatmi heeft op de neonlampen in het Arabisch en in het Engels Koranverzen geschreven van Soera 24.
(eigen foto 15/01/2021
detail installatie Mounir Fatmi)

Volgens het programmaboekje zegt de artiest hierbij: "Door het licht te worden, is God nooit echt geïncarneerd en kan hij niet fysiek worden voorgesteld." Hij wil met deze installatie de associatie tussen God en licht in monotheïstische religies in vraag stellen, aldus verder in de bezoekersgids. Voor wie het christelijke geloof iet of wat kent, is deze redenering van Fatmi niet juist. De kern van de christelijke geloofsbelijdenis, uitgedrukt in de zogenaamde 12 artikelen van het geloof én door àlle christelijke kerken erkend, is juist de aanname dat Jezus van Nazareth niet zomaar een profeet (cfr. Islam) of zomaar een rabbi/leraar (cfr. Jodendom) is. De helft van deze geloofsartikelen hebben betrekking op Jezus, zes van de twaalf punten van het 'credo'. Hij is God én mens, hij is de incarnatie van Gods liefde. Het goddellijke licht is dus voor christenen fysiek voor te stellen dank zij de incarnatie.

(foto Marc Deconinck
15 januari 2021
Mounir Fatmi :
 Jusqu'à preuve du contraire)


Wel begrijp ik heel goed dat net déze soera 24 onderwerp is van deze installatie én onderwerp van kritiek op religies. Deze soera met als titel : An Nur  d.w.z.. Het Licht, behandelt o.a. valse eden, laster en geeft richtlijnen voor het gedrag van vrouwen (zoals ogen neergeslagen houden, gesluierd zijn,...).
Deze mooie aansprekende lichtinstallatie heeft zeker bij mij haar doel bereikt: nadenken over de lichtmetaforen in godsdiensten én over de mogelijke verblinding door geloof.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten