27 januari 2021

Lichtdrager in Villa Empain

 Nog tot 18 april kan je in de Villa Empain een mooie tentoonstelling zien onder de titel "The Lighthouse", met vele kunstinstallaties rond het thema licht. 

De in Beiroet geboren Palestijnse kunstenares Mona Hatoum (°1952) is er aanwezig met een lantaarn, in het Arabisch "Misbah". 
(foto Marc Deconinck
Mona Hatoum : Misbah)


De decoratieve lantaarn toont een schaduwspel dat ontstaat door de uitsparingen rond de ronddraaiende lichtbron. We zien op de omringende muren beelden van gewapende soldaten. Onder- en bovenaan suggereren stervormen de flitsen van bommen die rondom exploderen.
Deze eenvoudige installatie bracht mij tot een ander beeld. Als christen worden we uitgenodigd om ons geloof zo te beleven dat we Christus' licht uitstralen.  Jezus spreekt in de Bergrede enkele keren over licht: "Gij zijt het licht der wereld; een stad die bovenop een berg ligt is niet bij machte verborgen te blijven" (Matteüs 5, 14) en   "Zo moet uw licht stralen voor de mensen, opdat zij uw goede werken zien en uw Vader verheerlijken die in de hemelen is!" (Matteüs 5,16) [Naardense Bijbel].  
Bedenk dan even dat de ronddraaiende lantaarn als centrale
(afbeelding van internet)

uitsparing niet een gewapende soldaat zou hebben, maar een baby zoals de "Radiant Child" van Keith Haring. Zo zouden we als christenen moeten leven: lantaarns die het licht van het Kerstekind uitstralen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten