5 januari 2021

Zondvloed anno 2021

 Covid-19 trekt alle aandacht naar zich, maar ondertussen woekeren andere problemen verder zoals de opwarming van de aarde met onder anderen een stijgende zeespiegel en weercapriolen met hittegolven afgewisseld met hevige regenval als gevolg. Die regen zorgt dan voor plaatselijk zware overstromingen. Dan denken mensen soms aan Bijbelse verhalen zoals de zondvloed.
(Geel 20 augustus 2020 - ©gva)


Bijbelse verhalen vertellen over de mens en over een God die met mensen begaan is, àls die Hem ten minste willen (proberen te) zien. De verhalen overstijgen hun eigen verhaalstof, want iedere generatie opnieuw worden ze herlezen vanuit nieuwe inzichten in literatuur, wetenschap en geloof. Sommige verhalen hebben zo'n gelaagdheid en zo'n veelstemmigheid dat ze onverslijtbaar lijken. Het verhaal van de zondvloed kan je uitvoerig lezen in het eerste bijbelboek, Genesis, in de hoofdstukken 6 tot en met 9. Alles loopt fout en God wil de vrome Noach en zijn familie redden, alsook van elk schepsel een paar zodat er na de zondvloed een nieuwe start kan genomen worden, zodat het verhaal van de mens en de dieren opnieuw kan beginnen. Twee beelden - naast de rij dieren die in/uit de ark stappen - worden in vele kunstwerken altijd weer verbeeld, nl. de duif die met een olijfblad in de bek terugkwam naar de ark (Gen. 8,11) en de regenboog die symbool wordt van God die geen tweede zondvloed zal dulden (Gen. 9, 12 e.v.). Deze twee beelden vinden we ook bij een vers van Roger de Neef, in zijn bundel "Grondgebied"  (uitg. Poëziecentrum, Gent, 2018, blz. 97).  Hier volgt het, met eerst een citaat van popzanger Bono.

REGENBOOG

See the bird with a leaf in her mouth
After the flood all the colours came out.
Bono

Exodus van geluiden
Wij wachten
In de diepte van afgronden

Onvindbaar voor elkaar
Zonder bericht zonder
Spoor van die regenboog

Straks
Het ijle zoemen van een drone
Vlakbij.

Deze enkele lijnen staan bol van Bijbelse en actualiteits-verwijzingen.  Hier ga ik even op verkenning. Om te beginnen bij het citaat van Bono, leadzanger van de groep U2, dat komt uit het lied "A beautiful day". 
Het lied, mét tekst, kan je via deze link volgen.




En dat is nog maar het motto van dit gedicht.


2 opmerkingen:

  1. Doet mij denken aan een sterk opinieartikel van Paul Verhaeghe in De Standaard van 14 december 2020. https://www.standaard.be/krant/publicatie/20201214/ds/dn/alg/optimized/42

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, ik kan mij volledig vinden in het pleidooi van Paul Verhaeghe om ons als mens wat nederiger op te stellen en onze afhankelijkheid van anderen en van de natuur meer te laten meetellen in wat we doen en hoe we leven. Dank je voor je opmerking.

    BeantwoordenVerwijderen