13 mei 2021

Het Lied der Liederen ...een Paaslied? - 6 -

 Deze reeks berichten over het Hooglied wil ik afsluiten op dit feest van Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart met een zeer instructieve én overzichtelijke video over het bijbelboek Hooglied. 
In juist 7 minuten worden verschillende aspecten van dit boek behandeld : structuur, betekenis, interpretatie, ontstaan, waarom in de Bijbel?... 
De toelichting blijft vastkleven aan de man-vrouw-relatie terwijl Thomas Möhlmann in zijn versie zich losleest van zo'n strikte interpretatie zoals ook activistische en feministische bijbellezers dat doen. De slotconclusie van de video blijft wel helemaal overeind: liefde is als een vuur dat kan verwarmen maar ook kan verwoesten. Liefde zoals in het Hooglied bezongen, wil leven vanuit en naar de hoop toe dat een liefdevolle relatie (van welke aard ook) kan uitgroeien boven zelfzucht omdat elke liefde iets laat proeven van die ene grote bron die leven vindt in de ander/Ander omwille van diens andersheid. Want we kunnen niet zonder de ander/Ander.


Bij dit laatste bericht in deze reeks verwijs ik ook graag naar een bericht gepost op deze blog op 8 februari 2018, waarin een deel van de soundtrack van de film "Youth" van Paolo Sorrentino teruggaat op het Hooglied, met interessante bedenkingen van componist David Lang.
Als conclusie bij deze kleine reeks zien we dat dit lied der Liederen een inspiratiebron blijft tot op vandaag voor gelovigen en voor kunstenaars allerhande.  Het is goed om deze diversiteit te ontdekken en te verkennen.  Hoe anders we zijn en zien en toch ook hoe eender we zijn in ons zoeken naar liefde en vreugde.  Een onstilbare hunkering naar de Ander waarover het Hooglied ons woorden aanreikt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten