2 juni 2021

Oefeningen in zijn

 "Ik zal er zijn zoals ik er ben!" Volgens de Naardense Bijbelvertaling was dat het antwoord van God aan Mozes op zijn vraag wat hij moet antwoorden als zijn volksgenoten vragen door wie hij is gezonden.
(Exodus 3).
Bidden is proberen aanwezig te zijn bij God. Bidden zou je kunnen omschrijven als 'oefeningen in zijn'.
En laat dat nu juist de titel zijn van een reeks van negen gedichten van Mandy Mariska Eggerding die werden gepubliceerd in de laatste uitgave van het tijdschrift "Het Liegend Konijn" (2021/1).
In die reeks verzen zoekt de dichter haar weg in het leven, zoekt ze te omschrijven wat leven kan zijn. 
Het zevende vers schrijft als het ware een soort handleiding uit over hoe je kan mediteren.

7.

Ga even zitten. Dit zijn. Ademdagen. Een. Twee.
Drie. In.

Ik vul mijzelf op tot in de uitersten. Hoor hoe. Ik ben
een beweging van lucht.

Als er iets is waarop je kunt vertrouwen dan is het dit.
Zie maar. Ook jij. Uit.
(uit: Het Liegend Konijn, 2021/1, blz. 76)

Als je het méér uitgebreid en uitgelegd wilt lezen, kan je de getuigenis en reflectie lezen van Benoît Standaert osb in het tijdschrift "De Kovel" (nr. 67, maart 2021, blz.58-66) waarin de eerste subtitels zeggen: 'Ga zitten' en 'Het bewuste ademhalen'). Bij de verschillende voorstellen vind je ook altijd terug dat je je handen open houdt op je knieën.
(©stressplein)
   Hoe dan ook, godgelovig of niet, iedereen kan zich oefenen in zijn en beginnen met twee- of driemaal daags te zitten en alleen bewust te ademen. Mochten meer mensen dit doen, dan zouden er allicht minder mensen getekend zijn door stress of geldzucht. Wie oefent om zijn handen open te houden, kan ontvangen én loslaten. Wie oefent om bewust te ademen, leert ontvangen én loslaten.

2 opmerkingen: