20 juni 2021

Onze vader - onze aarde

 Hét gebed dat wereldwijd gebeden wordt door christenen van alle strekkingen is het "Onze Vader", een tekst die teruggaat op woorden van Jezus neergeschreven in het Matteüsevangelie in de zogenaamde bergrede. 
Voor de Zuid-Afrikaanse dichteres Antjie Krog een tekst die ze inweeft in haar 'mis voor het universum', verschenen onder de titel "Broze aarde" (uitgeverij Podium, Amsterdam, 2020). Deze bundel is een geheel van teksten die uitgewerkt werden als onderdelen van de klassieke rooms-katholieke mis, volgens het rituele liturgische verloop. De aarde en het universum krijgen in deze teksten een goddelijke status. Je zou haast denken aan de natuurgodsdiensten die alle natuurelementen aanbidden en vereren als godheden, maar
(©volkssterrenwacht Urania)
 tegelijk is de structuur en verwoording doordrongen van het christelijke verhaal. Deze 'vergoddelijking' van de natuur ervaar ik als een verlangen van de dichteres om de natuur niet louter als studieobject of als basismateriaal voor de productie van consumptiegoederen te zien en te beleven, maar ook als een geheel van levengevende en levensnoodzakelijke aspecten van ons leven op aarde. 
Voor de aarde zorgen is voor God zorgen. En dat hebben ze nodig en dat hebben wij, mensen, ook nodig om voluit te leven. Zo lees ik onderstaande parafrase op het Onze Vader.

Onze Broze Aarde die zich onder het universum uitstrekt,
laat uw Bestaan ons heilig worden,
laat ons U zien als een koninkrijk,
laat ons goed voor U zorgen,
voor Uw oppervlak
als ook voor Uw diepten.
U geeft ons elke dag
ons dagelijks licht, getemperd water, fotosynthese en brood
maar onze vervuiling kunt U niet vergeven,
ook niet hoe we elkaar mishandelen en vernietigen;
leid ons in de verzoeking om U boven alles lief te hebben
U te verlossen van alle etterende ontering.
Want U behoort dit punt in het heelal
en zijn kracht, zijn overvloed en zijn heerlijk evenwicht
tot
in de oneindigheid.

O vergeef ons onze schulden
en wees ons genadig.
(uit: Broze aarde, blz. 45)

Alleen al deze ene regel is een vondst, een inspirerend gebed:
leid ons in de verzoeking om U boven alles lief te hebben.
Of we U nu lezen als aarde of als God, het blijft een uitdagend gebed, een dagelijkse opdracht. En de ene lezing kan de andere lezing versterken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten