2 juli 2021

Zondag vliegdag

 De Nederlandse pastor en dichter Huub Oosterhuis publiceerde in 2004 samen met tekenaar-schilder Wouter Stips bij Lannoo een boek dat je gerust een buitenbeentje kan noemen ten opzichte van zijn andere publicaties. De titel is : "Engelen en wij. Geschilderd en geschreven". 
Daarin schrijft hij over de zondag, voortbordurend op een tekst uit het boek Deuteronomium (hoofdstuk 32). Dat hoofdstuk wordt ons gepresenteerd als een lied dat de oude Mozes zong op het einde van zijn leven terwijl hij uitkeek over het beloofde land dat hijzelf niet zou betreden. De tekst bezingt de uitverkiezing van het volk Israël, dat "Hij [God] vond in een dorre woestijn, in een niemandsland vol van gevaar. Hij omringde het met zorg en met liefde, koesterde het als zijn oogappel. Zoals een arend over zijn jongen waakt en voortdurend erboven blijft zweven, zij vleugels uitspreidt en zijn jongen daarop draagt, zo heeft de HEER zijn volk geleid."(Dt.32, 10-12a;  vertaling NBG)
Nu we weer zonder grote restricties op zondag kunnen samenkomen en eucharistie vieren, kunnen we deze dag leren ontdekken als 'vliegdag'. 

ZONDAG

(Marc Chagall 
Behütender Engel
St.Stepanskerk Mainz
©Vitaberna)
Nee geen feest maar leren vliegen.

Je vader smijt je op de wind          
je krijst, je valt - hij duikt
hij ondervangt je met zijn wieken,
gooit je weer op,
je slaat je vleugels uit,
klapwiekt, strekt ze
kantelt, valt en stijgt -
tot je vliegen kan
op eigen kracht

zondag vliegdag

Geen opmerkingen:

Een reactie posten