24 september 2021

Hoop in deze apocalyptische tijden -3-

 Zoals al in vorige bijdragen aangegeven, werd ik sterk bewogen bij het zien van de tentoonstelling "HOOP", de 2e biënnale kunst in de heilige driehoek in Oosterhout.
Over hoop kan veel gezegd en geschreven worden. Er zijn vele benaderingen mogelijk, zoals blijkt uit die expositie. Bij het overdenken van al die beeldenprikkels bleef bij mij een gedachte bovendrijven: hoop is de veerkracht van het geloof.
Mensen die leven vanuit hun geloof vinden veerkracht om recht te staan, recht te kruipen, recht te sukkelen midden moeilijke situaties. 
Een video met als titel "De Kroon" ontstond uit een samenwerking tussen Robin Ramos en Kymani Ceder. Afro-Nederlanders ontworstelen zich aan de opgelegde normen voor een 'mooi' uiterlijk en bepalen zelf hoe zij hun 'kroon' [het haar als een kroon die men niet van je kan afslaan] willen dragen. De video volgt een tekst die ze schreven na racistische uitspraken op RTL. De tekst is een poëtische ode aan de schoonheid van zwart haar en er worden re-enactment scènes gespeeld die verwijzen naar Afrikaanse rituelen.
In het filmpje hieronder verneem je meer over de achtergronden van de video met korte fragmentjes eruit.
Zwarte mensen zoeken hun weg in onze West-Europese cultuur en hopen die te kunnen gaan in fierheid. Video-artiesten als Ramos en Ceder geven adem en gestalte aan deze hoop op een gastvrije samenleving waar iedereen broer en zus kan zijn van elkaar.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten