28 september 2021

Hoop in deze apocalyptische tijden -4-

 In deze laatste bijdrage over de 2e biënnale "Kunst in de heilige Driehoek" wil ik stilstaan en langzaam rondwandelen bij een van de laatste kunstwerken op het parcours, opgesteld in de pandgang van de Paulusabdij.
Het werk noemt Circumambulatio  en is speciaal gemaakt voor deze expo door de uit Syrië afkomstige Rabi Koria.
Het werk maken was voor de artiest als het ware één lange meditatie en die sfeer ademt het ook naar de toeschouwer toe. Hij ging met olieverf schilderen op standaard witte tegeltjes. 722 tegels passeerden door de handen van Koria. Telkens opnieuw mengde hij de verf, bracht die aan op een van de geglazuurde tegel en kantelde dan de tegel om de verf te laten druipen. De aardse kleurtinten dialogeren met de bruine tinten van de bakstenen van de pandgang. Circumambulatio betekent 'ergens omheen bewegend' en de opstelling van dit kunstwerk nodigt ook uit om er omheen te wandelen. 
(eigen foto)

Je ziet eerst een lange rechte strook als een stenen kanaal vol rimpelingen en reflecties.

Maar dan kom je naderbij en wordt je aandacht getrokken naar de patronen op de tegels, naar het spel van kleur en licht, naar het ritme in dit tegeltableau.

Koria nodigt de bezoeker als het ware uit om omzichtig en in verwondering zijn tegelspiegel te benaderen en om zijn werk vanuit verschillende standpunten te bekijken en op je te laten inwerken.  


(eigen foto)


Zolang we de mensen en de wereld proberen vanuit verschillende kanten te benaderen, zolang we ons niet vastpinnen op één gezichtspunt, zolang is er hoop.

Als uitsmijter een korte video over hoe de artiest zijn werk heeft opgebouwd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten