7 september 2021

Leven met wijsheid : Thomas Merton -4-

Dank zij Jim Forest is de levensloop van de bijzondere monnik Thomas Merton terug even onder de aandacht gebracht. Uit vele passages in de biografie "Leven met wijsheid" (uitg. Damon) blijkt hoe actueel vele woorden en geschriften van deze man nog altijd zijn, meer dan 50 jaar na zijn dood.
Merton stierf op 53-jarige leeftijd ver van zijn klooster (OLV van Getsemani; Kentucky USA) in Bangkok. Hij stierf ten gevolge van een slecht geïsoleerd electro-toestel in de badkamer van een conferentiecentrum. Hij was er om deel te nemen aan een conferentie van kloosteroversten over de toekomst van het monastieke leven. Op 10 december in de voormiddag gaf Merton zijn voordracht "Marxisme en monastieke perspectieven". Na de voordracht trok hij zich in zijn kamer terug en zou er rond 15u een bad of douche nemen, wat hem fataal werd.
Naast de tekst van de toespraak is er nog een overlevering van 'laatste woorden' van Merton [natuurlijk niet zo bedoeld gezien het accident even later]. Een zuster in het publiek zou zich boos hebben gemaakt over het feit dat Merton in zijn toespraak niets had gezegd over het bekeren van mensen. Merton hoorde na zijn toespraak van een zekere pater de Grunne over deze opmerking. 
(Merton vlak voor zijn dood tijdens zijn
voordracht in Bangkok - ©Thomas Merton Center)


Hij antwoordde: 
"Wat op dit moment van ons gevraagd wordt is niet zozeer te spreken over Christus, maar om hem in ons te laten leven, zodat anderen hem kunnen vinden door te ontdekken hoe hij leeft in ons." (Jim Forest, Leven met wijsheid, blz. 284)

Zelfs deze 'laatste' woorden blijven een opdracht en oproep inhouden voor al wie christen probeer te zijn anno nu. Deze reactie van Merton doet denken aan wat Jezus in de bergrede zegt volgens Mattëus :
"Niet al wie tot mij zegt 'heer en meester' zal binnenkomen in het koninkrijk der hemelen maar wie de wil doet van mijn Vader die in de hemelen is!" (Mt. 7,21 -Naardense Bijbelvertaling)
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten