22 december 2021

Bach vertolkt verwachting - 4 -

 Geloof bespeelt andere registers dan wetenschap. Ons geloof voeden doen we dan ook niet alleen met ons verstand. Muziek kan daarbij helpen om ons naar geest en hart voor te bereiden om opnieuw bewust stil te staan bij het mysterie van de Menswording van Gods liefde. 
Dank zij de geboorte van Jezus is God niet langer een abstractie of een zijnsprincipe, maar God is nu geworden tot de kleine kwetsbare mens naast ons, die mens waar we misschien liefst niets mee te maken willen hebben.
Bach is in deze adventstijd dan ook een helper om ons naar hart en geest voor te bereiden, om onszelf te laten doordringen van dat bijzondere wat geleerd wordt genoemd de incarnatie, het 'in-het-vlees-komen' van God. 
Voor de laatste zondag van het kerkelijk jaar, dichtst voor de advent, schreef Bach de cantate BWV 140 "Wachet auf, ruft uns die Stimme", een oproep tot waakzaamheid, tot alertheid want onze Heiland kan zich aan ons openbaren op het meest onverwachte moment, op de minst evidente plaats. Het vierde deel van deze cantate is een aria voor tenor en werd door Bach bewerkt tot een koraal voor orgel, wellicht een van de meest bekende orgelwerken van Bach.
Dat kan je hieronder horen : BWV 645 "Wachet auf, ruft uns die Stimme". Dr. Phillip Kloeckner bespeelt het orgel van de Temple Church in Chicago.


Meer over deze koraal vertelt de Duitse organist Wolfgang Zerer in het kader van het "All of Bach" project van de Nederlandse Bachvereniging. Hier hoor je hem uitleg geven in het Duits met Engelstalige onderschriften. Voor Nederlandse onderschriften moet je naar de website van de Nederlandse Bachvereniging en dan zoeken op BWV 645.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten