2 maart 2022

Oefentijd voor een nieuwer mens -1 -

 De veertigdagentijd begint altijd met het verhaal van die Jezus zich terugtrekt in de woestijn nadat hij werd gedoopt door Johannes in de Jordaan. De woestijnervaring van Jezus is evengoed een ervaring van dorheid, troosteloosheid, verveling, eenzaamheid waarin vele mensen zich vroeger én anno 2022  kunnen in herkennen. Enkele weken terug las ik nog op deze blog het vers van de dichter Jos Stroobants waarin hij de tijd voorstelt als onbewoonbaar. Hij spreekt dan over de tijd als "een oefenplaats voor telkens nieuwer tijd". (uit: Stroobants, Jos, Tijd opent zich als nieuwe wijn, uitg. P, blz. 155- zie deze blog 29 januari 2022 en volgende).
De evangelieverhalen van Jezus in de woestijn houden ons een spiegel voor en de kerkelijke traditie heeft de tijd voor Pasen daaraan gekoppeld: vastentijd-veertigdagentijd-oefentijd.
Maar wat moeten we nu oefenen? We moeten ons oefenen om meer spirituele mensen te worden, om meer te leven in het gelovig vertrouwen dat Gods Geest werkzaam is in ons leven. Thomas Quartier stelt in zijn kleine boekje "Open einde van je verlangen" (uitg. Adveniat, 2020, blz. 71-72) dat voor wie echt ontvankelijk is, er geen toeval bestaat. Tijdens de liturgie waarin hij zijn monniksgeloften aflegde, ervaarde hij alsof de evangelielezing die dag er speciaal voor hem was. Zo'n professie is in een mensenleven natuurlijk een piekmoment. 
(David Teniers :
De verzoeking van H.Antonius
ca. 1650
©Museum Mayer Van Den Bergh Antwerpen)

Maar hij denkt verder door hierover : "Spiritualiteit heeft op de eerste plaats met ontvankelijkheid voor de geestelijke dimensie van alles wat er gebeurt te maken. Daar moet je niet alleen op de piekmomenten van bijvoorbeeld een professie voor openstaan, maar altijd. Als je ontvankelijkheid namelijk niet oefent, mis je ook de piekmomenten. Het is een kunst die je alleen door langdurige training kunt leren. Hoe kun je je aandacht richten op ieder afzonderlijk moment zodat je de onvermoede voorzienigheid van de ontelbaar veel details in je leven niet mist? (...)
Ontvankelijkheid kan verschillende lagen van onze identiteit bestrijken. Ik probeer open te staan voor wat er in mezelf gebeurt, in mijn relatie met anderen en tenslotte in de onbegrijpelijke eenheid van mijn leven, de Geest." (ibidem, blz. 72)
Vastentijd : veertig dagen oefenplaats voor ontvankelijkheid.
Dit is gemakkelijk neergeschreven; dit is vlug gelezen...maar die veertig dagen zullen wel niet voldoende zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten