11 juni 2022

Beelden die spreken : Sam Drukker - 1 -


Midden de voorbije maand mei bezocht ik in Amstelveen (zuidelijke rand van Amsterdam) de indrukwekkende tentoonstelling "Onderweg" met schilderijen en tekeningen van de Nederlandse kunstenaar Sam Drukker (°1957 Goes).
Dit bezoek heb ik beleefd als een aanzet tot meditatie over wie ik kan zijn als christen. De meeste schilderijen waren voor mij, zoals men dat in het Duits zo treffend zegt "Andachtsbilder", beelden die vragen om met intense aandacht bekeken te worden en ze te laten spreken tot je hart.
Eerst even iets over de titel van de expositie en de Bijbelse associaties die dat oproept : "Onderweg".  Heel de Joods-christelijke bijbel door worden mensen opgeroepen op weg te gaan omwille van een/de Andere. Mensen worden uitgedaagd hun gekende levenswijze te verlaten. Abraham verlaat Ur, Mozes verlaat Egypte, de eerste apostelen (Joodse vissers!) verlaten hun netten. Gelovigen gaan op weg. De eerste volgelingen van Jezus worden benoemd als 'die van de Weg'.  We lezen in het boek Handelingen hoe de Joodse rabbijn Saulus tekeer gaat tegen de volgelingen van Jezus : "Maar Saulus blaast nog steeds dreiging en moord tegen de leerlingen van de Heer. Hij komt bij de heiligdomsoverste en vraagt van hem brieven aan Damascus voor de samenkomsten (daar), om, als hij er vindt die van de Weg zijn, mannen zowel als vrouwen, ze gebonden naar Jeruzalem te mogen leiden." (Handelingen 9, 1-2 - Naardense Bijbelvertaling). 
Aan de hand van werken van Sam Drukker in de expo "Onderweg" wil ik in een aantal volgende berichten stil worden en met aandacht kijken om ze te lezen als een evangelische uitnodiging, indachtig het vers van Guido Gezelle: als de ziele luistert spreekt het al een taal dat leeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten