16 juni 2022

Beelden die spreken : Sam Drukker - 2 -

 De Nederlandse tekenaar en schilder Sam Drukker groeide op als zoon van een Joodse vader en een niet-joodse moeder. Hij zag wel een menora (zevenarmige kandelaar) thuis staan, maar verder werd niet aan godsdienst gedaan en werd niet over het familieverleden gesproken, ook al was het grootste deel van zijn vaders familie niet uit de oorlog teruggekeerd. 

Meer dan vijftien jaar na het overlijden van zijn vader begon Sam Drukker dan aan een project met als naam: Minje. Hij zou tien oude Joodse mannen portretteren die nog bewust de Tweede Wereldoorlog hadden meegemaakt. Tien volwassen mannen zijn nodig voor een Joodse gebedsdienst, bij een feestelijke viering of een rouwplechtigheid. Vandaar dus tien mansportretten. Met deze portrettenreeks zou Sam Drukker eer betonen aan de generatie van zijn vader, een generatie die aan het verdwijnen is. Deze reeks zou een plaats krijgen in het Joods Historisch Museum in Amsterdam vanaf 2014, maar was wel nu te zien in Amstelveen.

(Drievuldigheidsicoon : de 
drie engelen bij de eik van Mamre


De grondslag van de regel dat bij Joodse gebruiken er minstens tien volwassen mannen moeten aanwezig zijn gaat terug op een verhaal uit het boek Genesis (hoofdstuk 18). God verschijnt aan Abraham nabij de eik van Mamre in de gedaante van drie engelen. Nadat Hij beloofd heeft om uit Abraham een groot volk te laten groeien, zegt God dat Hij de zondige steden Sodom en Gommora wil verwoesten omwille van hun 'slechtheid'. Abraham is danig geschrokken en komt  op voor deze steden. Hij houdt een pleidooi om de goeden niet samen met de slechten te verdelgen want God is toch rechtvaardig en kan toch niet zo maar blindelings goed én kwaad over dezelfde kam scheren? Als een echte handelaar dingt hij bij God af: laat de steden gespaard worden als er vijftig rechtvaardigen worden gevonden, of slechts vijfenveertig of slechts veertig of slechts dertig of slechts twintig of slechts tien. Met die deal verlaat God Abraham, maar Hij vindt geen tien rechtvaardigen in Sodom en Gommora en dus worden de steden verwoest. 

In de Joodse traditie gaat het verhaal dat de wereld blijft bestaan, ondanks alles, omdat er nog minstens tien rechtvaardigen wonen op aarde. 

Sam Drukker (derde van rechts) tussen 9 van de 10 minjemannen
en op de achtergrond de schilderwerken van dit project
©sam drukker.com)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten