21 juni 2022

Beelden die spreken : Sam Drukker -3-

 We blijven de schilderijen van Sam Drukker bekijken en houden deze beelden tegen het licht van de Joods-christelijke Bijbelverhalen. In het vorige bericht bespraken we de biografische en de Bijbelse achtergrond van zijn project Minje (2012-2014).
Hier kan je een overzichtsfoto zien van dit project zoals het werd gepresenteerd in het Museum Jan in Amstelveen. Je merkt hoe de schilder voor elke man een ander formaat heeft gekozen én zoals hij het heel vaak doet in zijn schilderpraktijk gebruikt hij ook heel verschillende dragers. Naast het geprepareerde canvas gebruikt hij ook onbewerkt doek of houten panelen of planken of... 
(eigen foto : Minje van Sam Drukker expo Amstelveen)


In zijn werken laat hij heel uitdrukkelijk deze verschillende ondergronden meespelen om tot zijn eindresultaat te komen. Als schepper creëert hij niet uit het niets, maar gebruikt foto's én dragers met een verleden. Zo word je als kijker uitgedaagd om zijn schilderijen te bekijken met een altijd wat andere bril. Ieder portret toont een persoonlijkheid en deze diversiteit van formaten en dragers versterken nog eens deze veelkleurigheid. Hieronder een van de tien portretten, nl. Wolf Kotek, olieverf op paneel.
(©Joods Historisch Museum)
In het vorige bericht toonde ik hoe de tien minjemannen verband hielden met het verhaal van Abraham die ten beste sprak voor Sodom en Gommora. Waar in de Joodse traditie het om tien mannen draait, breekt Jezus dat open door zijn uitspraak die is opgetekend in het evangelie van Matthëus : "Waar twee of drie samengebracht zijn in mijn naam, daar ben ik in hun midden." Een christelijke gemeenschap ontstaat als twee of drie zich geroepen weten tot samenkomst, ongeacht hun geslacht! De ontzagwekkende God uit de Joodse traditie wiens naam niet mag uitgesproken worden (JHWH) en die niet af te beelden is wordt mens in de persoon van Jezus en toont zich in en doorheen mensen. Zo mogen we ook anders naar kunstwerken kijken die de mens toont in zijn (eigen)(w)aardigheid wat ik via deze blog tastend probeer te doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten