18 juni 2023

Heb geloof : derde h3h biënnale Oosterhout

 Een beetje toevallig ontdekte ik twee jaar geleden het bestaan van een kunstmanifestatie in Oosterhout (Nederland Noord-Brabant) binnen de zogenaamde 'heilige driehoek' (h3h). Uniek in de wereld liggen er drie nog actieve kloosters binnen een vierkante kilometer... Deze kloosters stellen een deel van hun patrimonium open voor hedendaagse kunstwerken. In 2021 was het overkoepelende thema 'hoop' en deze editie heeft 'geloof' als leidraad.
De curatoren van de expositie sluiten hier aan bij de oorspronkelijke betekenis van het begrip geloof : vertrouwen en overtuiging. Zo is er nog tot en met 16 juli (uitgezonderd op dinsdag) deze bijzondere tentoonstelling op een bijzondere locatie. Ik heb er zeer van genoten en bepaalde beelden en videofragmenten blijven mij nog dagen later prikkelen. Elke bezoeker zal wel zijn eigen voorkeuren hebben en afhankelijk van achtergrond en het moment dit of dat kunstwerk meer appreciëren dan een ander. 
Hier een kleine eerste kennismaking en wie kan, zou ik zeggen: bezoeken maar! (alle foto's hieronder zijn eigen foto's)
In de kapel van het Norbertinessenklooster Sint-Catharinadal staan langs de zijmuren 7 grote glazen panelen. Deze bestaan uit twee geribbelde glasplaten met daartussenin een iriserende kleurfilter. Dit geheel kreeg de speelse titel mee 'Gaufrettes Suite'.  Je kijkt verwonderd hoe het licht en kleurenpatroon altijd maar veranderd afhankelijk van je positie. Ons eigen standpunt bepaalt mee wat we (willen/kunnen) zien. Verwondering over het licht in ons leven en beseffen hoe sterk alles wordt gekleurd door ons eigen standpunt. Een poëtisch sterke oproep van deze Belgische kunstenares Ann Veronica Janssens. De afbeelding hieronder toont telkens hetzelfde paneel, maar telkens vanuit een ander standpunt. Dit kleine beeld moet je dan twee meter hoog denken...



Bij de start in de tuinen van de Sint-Paulusabdij heeft de Nederlandse artieste Ine Vermee een bijzondere kapel gemaakt, een 'lichtkapel'. Ook hier speelt licht een centrale rol in een yin-yangconstructie met openheid op de hemel en een spel van open en toe als je als bezoeker daarin loopt of daarrond wandelt. In deze kapel kan je eindeloos wandelen en altijd weer verwonderd geraken door een andere lichtinval.



Tot slot, uit het verscheiden aanbod op deze expo toon ik nog een van de foto's van Piet den Blanken. Deze foto's staan her en der verspreid over het parcours en tonen telkens een ander facet van mensen die vol geloof proberen in moeilijke leefomstandigheden te leven.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten