2 september 2022

Een bad in De Lovie -1-

 In het evangelie volgens Johannes wordt in het vijfde hoofdstuk verteld hoe Jezus naar het bad van Betzata gaat nabij de Schaapspoort waar hij op sabbat een lamme man geneest. Er zou in dat bad van tijd tot tijd geneeskrachtig water opborrelen. Daarom verzamelden zich rond het bad vele zieken om er, bij het bewegen van het water, als eerste te zijn en geheeld te worden door het bijzondere water. 
Zo staat het in Johannes 5, 4 : "want een engel van de Heer daalde van tijd tot tijd af in het bad en bracht het water in beroering; wie dan na de beroering van het water als eerste erin wist af te dalen werd gezond, - door wat voor kwaal hij ook werd vastgehouden" (Naardense Bijbel). 
(eigen foto )


Aan deze passage moest ik denken bij het bezoek aan het kunstenfestival Watou deze zomer in het kasteel "De Lovie". In de statige ontvangsthal van het oude kasteel werd door de Nederlandse kunstenares Anne ten Ham een waterbassin geplaatst die de gehele ruimte reflecteert. Het wateroppervlak lijkt egaal maar je merkt dan op dat een kleine impuls het water zachtjes in beweging brengt en een golfje laat glijden over de bassin. Eenmaal je het doorhebt, sta je als bezoeker te wachten tot het water weer beweegt. Tegelijk kijk je gespannen toe én voel je een zekere ontspanning bij het geheel. 
Een werk om bij te reflecteren... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten