11 september 2022

Een bad in de Lovie -2-

 Ik wil nog even terugkomen op de waterinstallatie van de Nederlandse kunstenares Anne ten Ham in kasteel De Lovie tijdens de voorbije editie van de Kunstenzomer Watou(zie ook vorig bericht van 2 september).
Bij het binnenkomen van de ruimte wordt de bezoeker door een suppoost vriendelijk gewaarschuwd op te letten dat hij/zij niet in het water stapt. En wat ziet de nieuwkomer? Kijk maar mee...
(eigen foto)


Weerspiegeld in het wateroppervlak lees je het woord "overvloed". Dit woord in combinatie met het water roept bij mij onmiddellijk heel wat bijbelpassages op. De Bijbel heeft het ten overvloede over overvloed. Het begint al in het boek Genesis met o.a. de zegening van Abram nadat God met hem een verbond heeft gesloten : "Ik zal je zeer, zéér overvloedig maken!" (Gen.17,2). In de evangelies spreekt ook Jezus vaak over overvloed als de mens verbonden blijft met zijn God. In Johannes 4 ontmoet Jezus een Samaritaanse vrouw bij een waterput. In het vreemde gesprek met haar zegt Jezus dat wie het water aanneemt dat Hij zal geven, in hem een bron van water zal worden dat opwelt tot eeuwig leven. Het loont de moeite om dat gehele hoofdstuk te herlezen bij dit kunstwerk van Anne ten Ham.
Waarin een eenvoudig kunstwerk sterk en sprekend kan zijn en de toeschouwer water geeft  voor de geest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten