23 februari 2023

Pelgrimsweg naar Pasen - 1 -

 



(©Tijl Nuyts)
In oktober 2021 verscheen bij uitgeverij Wereldbibliotheek een bijzondere poëziebundel van een jonge Vlaamse dichter Tijl Nuyts (°1993) met als titel : "Vervoersbewijzen". In verschillende recensies kwam telkens terug dat hij op een vrijmoedige manier God ter sprake brengt in de publieke ruimte van het (openbaar) vervoer. Bij een eerste kennismaking geven de titels van de verschillende afdelingen van de bundel al aan dat hij zich in zijn verzen verplaatst als voetganger, pendelaar, pelgrim, toerist, boodschapper of vagebond. 
De bundel wordt voorafgegaan door een motto van de Amerikaanse filosoof-theoloog Cornel West (°1953) uit een publicatie of artikel met als titel: Prophetic Religion and the Future of Capitalist Civilization. Dit motto dat ik in het Nederlands zo goed mogelijk vertaal biedt de lezer al een kader aan waarbinnen hij de bundel kan lezen.
"We moeten nadenken over de manieren waarop seculiere denkers religieuzer kunnen worden. Teveel seculiere denkers zijn religieus toondoof en platvloers. Maar het mes snijdt ook aan de andere kant.
Religieuze personen zoals ik moeten gevoeliger worden voor de seculiere tonaliteit."
Waarom moeten christenen gevoeliger worden voor de tonaliteit van de 'ongelovige' cultuur? Voor mij lijkt het heel eenvoudig. Als we geloven dat God is mens geworden in Jezus, dan betekent dit dat alles wat menselijk is een connectie heeft met God, ook al lijkt Hij veraf. 
Begin februari was er in Praag de Europese Synode-ontmoeting die in een slotdocument acht prioriteiten formuleerde. Een ervan luidt: "Een levendige zin voor zending vernieuwen, de kloof tussen geloof en cultuur overbruggen om het Evangelie terug te brengen tot de gevoelens van de mensen, een taal vinden die traditie en aggiornamento (bij de tijd brengen) kan verwoorden, maar vooral met de mensen op weg gaan in plaats van over hen of tot hen te spreken."
(Jan Toorop : De pelgrim
©Vereniging Rembrandt)
God heeft via Jezus zijn handen vuil gemaakt en dan moeten wij dus niet bang zijn voor de vele gezichten van onze hedendaagse Westerse samenleving. 
De dichter Tijl Nuyts rijdt in de afdeling 'Pelgrim' met de Brusselse tram 25 van 'Brussel-Noord' tot aan de halte 'Vaderland-Patrie', een plein met fonteintje met als naam voluit: Place de la Patrie/Vaderlandsplein. In de komende reeks berichten zal ik met de dichter de acht haltes van die pelgrimstocht ontdekken en hoe wij, vanuit zijn traject, ons ook kunnen laten inspireren op onze tocht naar Pasen toe. 
En ook de Europese bisschoppen noemen zich pelgrims in de slotboodschap van de Europese Synode-ontmoeting in Praag.
"We willen als heilig volk van God, zowel leken als pastores, als pelgrims samen op weg gaan langs de wegen van Europa om de vreugde van het evangelie te verkondigen, een vreugde die voortkomt uit de ontmoeting met Christus."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten