1 maart 2023

Pelgrimsweg naar Pasen - 2 -



 De pelgrimstocht van dichter Tijl Nuyts in zijn bundel "Vervoersbewijzen" begint aan het Brusselse Noordstation. 

Hier heb je eerst het vers.  Je kan als lezer zelf proberen binnen te dringen in deze eerste halte van de pelgrimstocht. 

NOORDSTATION / GARE DU NORD
(Noordstation ©De Morgen)


De bomen die op de blinde wand
onder in de buik van het station
worden geprojecteerd verkleuren
tot bomen met takken van telkens
weer andere bomen. Onder hun bladerdek

scharrel je blij over het beijzelde perron,
ben je pelgrim tussen andere pelgrims, pik je
granen die als munten tussen schoenen
en wielen van trolleys werden gestrooid
door een of andere onzichtbare hand.

Er is sprake van een vrolijk vaderland voorbij de heuvel.

Daar ligt jullie bestemming.
(uit: Nuyts, Tijl, Vervoersbewijzen, Wereldbibliotheek, Amsterdam, 2021, blz. 36)

Het groen en de bomen die in de metro hangen zie ik niet direct voor mij, zeker nu in deze periode er grondige verbouwingen plaats hebben aan het complex van Brussel Noord. Wel zie ik voor mij het naburige Maximiliaanpark tijdens de vluchtelingencrisis van enkele jaren geleden. Het Noordstation was het centrum van een humanitaire crisis waarbij honderden asielzoekers rondscharrelden op zoek naar wat eten of geld, blij dat ze al hier waren in het 'veilige' België. Misschien zou hier hun nieuwe vaderland zijn? Of verwijst het groen van de 'bomen' en 'voorbij de heuvel' naar het gezegde dat het gras altijd groener is aan de andere kant van de heuvel???

Een pelgrimstocht die begint dus al rondscharrelend maar gevoed door de droom van een vrolijk vaderland voorbij de heuvel, voorbij de moeilijkheden van de zich riskerende pelgrim, die de momentane veiligheid opgeeft voor een droom van verandering.
Het geloof van deze mensen op zoek naar geluk, veiligheid en vrijheid heeft hen vele hindernissen doen overwinnen. Hun tocht is aan het Noordstation nog niet voltooid, zoveel is zeker. 
En wij? Wanneer is onze levensweg voltooid? Ook dat weten we niet, maar in deze tijd naar Pasen toe is het goed daarbij stil te staan. Misschien met dit vers uit psalm 84, vers 6 : "Zalig een mens wiens kracht is in U, pelgrimswegen zijn in hun hart!" 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten