30 juli 2024

Zoeken en ontdekken

 Binnen het christendom zoeken mensen hun eigen weg om de boodschap van Jezus in hun leven een plaats te geven. Deze zoektocht om Gods verhaal vorm te geven doorheen het leven kent vele wegen, met wel een van de meest bijzondere en duidelijkst uitgesprokene de weg van de monniken. Het monastieke leven heeft zijn wortels in de derde eeuw bij Antonius en zijn volgelingen die in de woestijnen van Egypte en de Sinaai als kluizenaars leefden. Nieuwelingen gingen raad vragen aan monniken die al langer in de eenzaamheid woonden. Die raadgevingen van deze woestijnvaders vonden hun weg in een verzameling gezegden, bekend als de 'Vaderspreuken' of vanuit het Grieks de 'Apoftegmata'.
(eigen foto hemel boven Amsterdam
25 december 2018 )


Een van deze spreuken vertelt over een monnik die onrustig is en God niet vindt in zijn kluis. Hij begint met rond te trekken naar andere kloosters en kluizenaars, maar na enige tijd gaat hij telkens weer verder omdat hij niet vindt wat hij zoekt. Tot hij terug bij zijn eigen kluis komt, er binnen treedt en tot het besef komt: hier is het dat ik God zal vinden. Hij vindt na al zijn omzwervingen rust. 
Met deze spreuk wil men de levensles meegeven dat je God, de hemel, je geluk, ...of hoe je het ook noemen wil, niet ver hoeft te zoeken.
In een gedicht van Eric van Os kunnen we in hedendaagse woorden eenzelfde uitnodiging lezen: zoek het niet te ver. De evangelische uitnodiging ligt besloten in heel alledaagse dingen.

DE VERBOUWING VAN DE HEMEL

Binnenkort zal de hemel bestaan
uit drie verdiepingen en een dakterras.
Hebben God en ik besloten.

De eerste verdieping wordt een speeltuin
voor zittenblijvers, wetenschappers
en Vietnamese hangbuikzwijntjes.

Alles wat je ooit bent kwijtgeraakt, vind je
terug op de tweede verdieping en op de derde
mag iedereen zijn grootste geluk inzaaien.

De nieuwe naam komt op het dakterras.
Hiervoor zijn veel ideeën binnengekomen.
God en ik hebben gekozen voor Aarde.

(uit: Geloof. in de reeks DICHTER, gedichten voor kinderen van 6 tot 106, nr. 20, Uitg. Plint, 2021, blz. 57)

In dit wat naïeve hedendaagse kindervers ligt de uitdaging om ons denken over de 'hemel' als de woonplaats van God te her-denken zodat we leren leven vanuit het besef dat we God mogen zoeken op de aarde, doorheen aardse activiteiten én dat Hij zich daar laat vinden ook!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten