4 augustus 2017

Maria in Utrecht -3-

De bijzondere expositie "Maria" in het Museum Catharijne Convent te Utrecht (nog tot 20 augustus) toont dat Maria ook in de Islam een aparte plaats inneemt en door vele moslims bijzonder vereerd wordt.

Ook toont ze hoe vele hedendaagse artiesten gefascineerd zijn door Maria.
Er is bijvoorbeeld Klaas Kloosterboer met een heel eigenzinnige piëta. Na de aanslagen in Parijs van 13 november 2015 maakte hij dit werk op basis van krantenberichten die doorheen het goudkleurige lak nog deels te zien zijn. Het glanzende oppervlak is als het ware doorzeefd door kogelgaten die het woord pieta vormen, zoals de aanslagen onze glamoursamenleving doorzeefd hebben met lijden en angst.

(eigen foto 7 juli 2017)



Er is ook bijvoorbeeld Mark Mulders met zijn pauw. Als toelichting bij dit werk zegt de artiest hierover: "Ik aquarelleer een vis, een pauw, een paradijsvogel, en verberg in de buik, in de veren, een uit een boek gescheurde afbeelding van Maria en Christus, om als het ware de pauw en de vis een "Ark van Noach", ja een schuilkelder te geven, waar ik religieuze waardevolle tekenen veilig onderbreng, bewaar tot andere tijden."


(eigen foto 7 juli 2017)








Geen opmerkingen:

Een reactie posten