7 augustus 2017

Maria in Utrecht -4-

De expositie over Maria die nog tot 20 augustus te zien is in het Museum Catharijne Convent te Utrecht opent met een heel bijzondere installatie.
In de binnentuin, nog voor je de kassa's bereikt, staat een groot blok met spiegels rondom en daarboven een beeld van O.L.Vrouw  met een oranje zwaailicht. Je moet onwillekeurig even glimlachen en je vraagt je af: wat betekent dit? wat zien we hier?

(eigen foto 7 juli 2017)

De kleine verklarende tekst helpt ons verder. Ik neem even over. De titel van het werk is "Maria, een lichtbaken in de rivier". Hierover wordt gezegd: "Dit Mariabeeld stond vroeger in de rivier de Waal  als lichtboei en baken van licht om schippers veilig door de rivier te loodsen.
Maria beschermt en begeleidt reizigers overal ter wereld. Zij is het 'licht dat ons gidst door het diepste duister'. "
De toelichting besluit met een stukje uit de belangrijkste orthodoxe Mariahymne, een tekst gemaakt in Constantinopel in de 6e eeuw, hier vertaald door zr. Oda Swagemakers.
"Uit het donker aanschouwen wij een lamp,
ons bestralend,
de heilige maagd, een klare flambouwe."

Midden in de tentoonstelling zien we een beschilderij  met een gelijkaardige boodschap, nu van een van de belangrijkste hedendaagse Nederlandse schilders, nl. Sidi el Karchi(°1975). Het werk draagt als titel: Mary and Child.
(eigen foto 7 juli 2017)
De schilder zegt hierover: "De stad slaapt, en daar op het hoogste punt van de berg waakt de universele moeder met haar kind over de stad."

Maria als de getuige van de goddelijke waakzaamheid over onze wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten