19 mei 2019

Aandacht, aandacht...-1-

De Australische filosoof Damon Young schreef een boekje in 2008, vertaald in 2014 bij Ten Have over een boeiend en actueel onderwerp waar iedere mens die enigszins bewust wil leven mee wordt geconfronteerd: "Afgeleid"  dus over afleiding en aandacht.
Zijn inleidende beschouwingen in het eerste hoofdstuk zijn voor mij meteen een schot in de roos. Zijn bedenkingen verdienen niet alleen onze aandacht, maar boven alles verdienen ze dat wij deze in ons dagdagelijkse leven proberen om te zetten tot een bepaald gedrag.
Zijn gedachtegang probeer ik hier kort weer te geven.

Wij ervaren allemaal elke dag opnieuw dat onze aandacht schaars is. Afleiding of in het Engels 'distraction' heeft zijn wortels in het Latijnse 'distractio' wat zoveel betekent als: het uit elkaar trekken. Afgeleid worden is dan weggetrokken worden van wat de moeite waard is en dus impliceert deze term 'afleiding' dat we onze tijd en onze inzet verspillen aan iets waar we minder waarde aan hechten.
(Alexej von Jawlensky: Einsamkeit 1912)

Zo komen we aan een tweede vraag: wat is voor ons waardevol? Het Engelse woord 'value'  (waarde) heeft zijn oorsprong in het Latijnse 'valere' wat volgens mijn oude woordenboek Latijn-Nederlands van A.Geerebaert (mijn editie is gedrukt in 1940) betekent: sterk zijn, gezond zijn en overdrachtelijk: van betekenis zijn, in staat zijn tot iets. Het begrip 'waardevol' is vanuit zijn etymologie niet zomaar gelijk te stellen aan een economische of financiële waarde.Denken we even aan ons eigen leven. Als we iets waardevols beleven, geeft dat ons onafhankelijkheid, vrijheid en nieuwe energie. Wie heeft niet ooit zoiets ervaren na het meemaken van een mooi concert of optreden of opera, of na het zien van een bijzonder kunstwerk of tentoonstelling of na een hartelijk open gesprek. We kunnen daarover nog dagen of weken vertellen met enthousiasme en telkens weer voelt het goed aan van binnen.

Young stelt nu dat we afgeleid worden om te zoeken en te ontdekken wat onze aandacht werkelijk verdient en dat op zowat alle domeinen van het leven: werk, politiek, kunst, vrije tijd, relaties, sociale inzet, omgang met technologie.

Ik herken mij hier zeker in...jij misschien ook.
Ik hoor hier meeklinken Jezus in de bergrede: waar je schat is, zal ook je hart zijn (Matt.6, 21; Lucas 12,34)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten