20 juli 2019

Duomo Milaan

Vorige maand bezocht ik Milaan met in het centrum van de stad de kathedraal of Duomo. De brede voorgevel heeft enkele ingangen met schitterende bronzen deuren waar vele bijbelse taferelen en scenes uit heiligenlevens worden getoond.
Hieronder een graflegging van Christus. Rond de dode Jezus zien we een kring van treurende engelen en het lijk wordt door Maria getoond aan de mensen die de kerk willen betreden, alsof ze wil zeggen: zie eens wat jullie met mijn kind hebben gedaan...




Hebben we God gedood? Dag Hammarskjöld mediteert ergens in het jaar 1950 hierover. De Zweedse diplomaat Hammarskjöld was van 1953 tot zijn mysterieuze dood tijdens een vliegtuigcrash in 1961 secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Hij hield heel zijn leven een spiritueel dagboek bij dat na zijn dood werd gepubliceerd onder de titel: Merkstenen.

"God sterft niet op de dag dat we niet meer in een persoonlijke godheid geloven, maar wij sterven op de dag dat het leven voor ons niet meer doorstraald wordt door de schittering van het steeds opnieuw geschonken wonder, vanuit bronnen die ieder verstand te boven gaan." (uit: Merkstenen, uitg. Gottmer, Nijmegen, 1978, blz. 70)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten