13 juli 2019

Moderne kunst op weg met het geloof ... (04)

Zoals in vorige blogposts al meegegeven, bezit de kerk San Fedele in Milaan een aantal hedendaagse kunstwerken met een bijzondere zeggingskracht.
In de crypte onder het altaar, normaal de plaats waar een 'heilige' begraven is die bijzonder wordt vereerd, is er een kunstinstallatie van de van oorsprong Griekse artiest Jannis Kounellis. Deze beeldende kunstenaar, geboren in Griekenland (1936), leefde en werkte het grootste deel van zijn leven in Italië waar hij stierf in 2017.
(Jannis Kounellis - foto van internet)

Het werk in Milaan heeft als titel Untitled (Unveiling) 2012. Met de bijtitel Unveiling of 'Onthulling'. Hier toont hij zijn eigenzinnige interpretatie van het laatste Bijbelboek, nl. het boek der Openbaring of zoals beter bekend als de Apocalyps(=griekse woord voor openbaring).  Doorheen de tijd kreeg het woord de betekenis van een overvloed aan rampen en het chaotisch einde van de wereld. In de Bijbel vertelt dit boek over een nieuwe wereld die zal geopenbaard worden 'op het einde van de tijden'. Het nieuwe Jeruzalem is een stad van licht, rechtvaardigheid en vreugde, helemaal tegengesteld aan de moeilijkheden waarin de eerste christenen leefden waarvoor het boek was geschreven.
"En ik zag de heilige stad, het nieuwe Jeruzalem, neerdalen vanuit de hemel bij God, toebereid als een bruid die zich voor haar man heeft versierd." (Apoc.21,2).

Wat zien we in Milaan? We zien een grote donkere zak hangend aan een ijzeren dwarsbalk. De zak wordt helemaal opgespannen tot het uiterste door zijn inhoud. We zien enkel de contouren van de inhoud en kunnen een groot kruis vermoeden.
(foto via website sanfedele)

Wat wil de kunstenaar hier onthullen, want hij benoemt zijn installatie als 'onthulling' of openbaring? Dat we nu in onze wereld en tijden enkel de oppervlakkige buitenkant zien van het kruis, dus van het Christusverhaal, terwijl de volheid van het Christusgebeuren pas zal onthuld worden als die donkere zak zal weggenomen worden of zal openscheuren? 
Het doet mij denken aan die woorden van Paulus in zijn eerste brief aan de Korinitiërs: "Ja, nu kijken wij met een spiegel in een raadsel, maar dàn: van aangezicht tot aangezicht! Nu ken ik ten dele, dàn zal ik ten volle kennen, zoals ik ten volle word gekend." ( Kor. ,)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten